Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Kirjojen maailma - oma näkemykseni nykykirjallisuudesta
QR-Code dieser Seite

Kirjojen maailma - oma näkemykseni nykykirjallisuudesta Hot

Miten kirjojen maailma voi viedä mukanaan? Siinä onkin kysymys, johon ihmiset aina keksivät erilaisia selityksiä, mutta joista jokaisella henkilöllä on joka kerta erilainen näkökulma.
Miten kirjojen maailma vie mukanaan, sitä en kokonaan tiedä. Kerron kuitenkin asiasta oman näkökulmani, joka kertoo asiasta vain oman kokemukseni mukaisen selityksen. Kirjallisuuden maailma on samalla kertaa hyvin hämmentävä, kiinnostava ja sanoilla elävä. Kirjallisuudesta innostuneisiin kirjojen maailma vaikuttaa yleensä hyvin monella tavalla ja voi viedä mukanaan johtuen esimerkiksi kirjan hyvästä sisällöstä tai kiinnostavasta juonesta niin, että lukija voi parhaimmillaan vaipua eräänlaiseen transsiin. Tällainen käytös voi voimakkaimmillaan ilmetä ruokahaluttomuutena, hiljaisen ja puhumattoman käytöksen muodossa tai vetäytymisellä lukemaan omaan huoneeseen. Kirjallisuuden mukaansa viemä ihminen voi alkaa esim. miettimään, kykenisikö hän itse kirjoittamaan yhtä merkittävää, mukaansa tempaavaa kirjallisuutta kuin lukemansa kirjan kirjoittaja. Hän voi jopa ryhtyä kirjailijaksi itse kirjan luettuaan ja vaikuttuneena suuresti sen sisällöstä.
Itseeni kirjallisuuden maailma vaikutti syvästi jo nuorena, ja huomasin olevani jo ensiluokkalaisena kiinnostunut kirjallisuudesta. Luin jo tuolloin hyvin paljon, ja äidinkielelliset lahjani ilmenivät sujuvana ääneen lukemisena, selkeänä tekstinä (kirjoitettuna) ja laajana sanavarastona. Jo niin nuorena aloin ajatella kirjoittamisen hyötyjä ja mahdollisuuksia, ja pikku hiljaa minussa heräsi halu tulla kirjailijaksi.
Kokemukseni amatöörikirjailijana ovat kuluneiden vuosien varrella olleet sekä myönteisiä että kielteisiä. Kielteiset kokemukseni perustuivat (ja perustuvat vieläkin) ajatukseen siitä, ettei kirjoittamaani kirjasarjaa koskaan julkaista tai haluttomuutena kokoaikaiseen kirjoittamiseen. Myönteisiä kokemuksia ovat olleet ilo siitä, että osaan kirjoittaa ja hienoinen ylpeys tekstin yhtämittaisesta sujuvuudesta.
Suuri lukuharrastuneisuuteni on auttanut minua paljon, sillä olen oppinut erilaisten lukemieni kirjallisuuslajien kautta uusia sanoja ja sanontoja. Niiden kautta olen oppinut suuremmaksi kasvaessani kirjoittamaan paljon paremmin ja saamaan uudenlaisen käsityksen kirjallisuuden maailmasta, josta tulee esiin hyviä ja huonojakin puolia. Lukukokemukseni on kuitenkin sen verran kehittynyttä, etten lue mitä tahansa kirjaa ainoastaan hienon ja houkuttelevan kansikuvan ja takatekstin tähden. Kirjan sisältöhän saattaa olla jotain aivan muuta kuin kannesta voi päältä katsellen arvata, sillä joskus valitessani kirjan pelkän kansikuvan perusteella jouduin pettymään sen sisällöstä täysin.
Kiinnostuksen kohteitani ovat aina olleet erityisesti fiktioon sijoittuvat kirjat kuten fantasia- , kauhu- ja seikkailukirjat, sillä kirjoittamani omat tekstit ovat enimmäkseen olleet aina fiktiivisiä. Pidän myös (harvoista) rakkaustarinoista (joista osa on tekstiltään kuin todelliseen maailmaan perustuvia, mutta tapahtumiltaan ja henkilöstöltään keksittyjä) kuten Tuulen viemää ja Twilight -sarjan kirjat.
Vaikka tietyt kirjat kuuluisivatkin samaan kirjaryhmään (esim. rakkauskirjoihin), ne poikkeavat toisistaan tyystin sisällöltään, juoneltaan ja tekstiltään. Rakkauskirjoista en oikein osaa sanoa mitään, sillä olen lukenut niitä valitettavan vähän, mutta esim. tietyt faktakirjallisuuden lajit eivät kiinnosta minua yhtään.
Nykyään kirjallisuus, erityisesti juuri nuorille suunnattu rakkauskirjallisuus on omasta mielestäni mennyt hyvin huonoon suuntaan, sillä kirjailijat tuntuvat huomanneen, etteivät useimmat nykynuoret juuri kaipaa kirjoihin muuta kuin vain seksiä, väkivaltaa ja rakkautta, jota tuntuu olevan liiaksi asti. Vaikka kirjallisuus on edelleen merkittävä osa kulttuuriamme, se ei enää vaikuta nykynuoriin kuten ennen, sillä nämä ovat vähentäneet lukeneisuuttaan hyvin paljon. Se on vaikuttanut järkyttävästi siten, että nykyisin nuorten äidinkielellisen kirjallisuuden taso on heikentynyt huomattavasti, millä on suuri vaikutus myös näiden tulevaisuuteen ja vaikuttaa näiden koulumenestykseen. Sen tähden lukeminen ja äidinkielen perusasioiden osaaminen ovat tärkeätä.
Nykynuorten kirjallisuusihanteet rajoittuvat erityisesti yläkouluikäisten teinityttöjen kohdalla erityisesti ja useimmiten rakkaudesta ja muista ihmissuhteista kertoviin kirjoihin, joista osa on aikuisten osastolta lainattuja. Yhä pienempi osa tämän ikäisistä nuorista edes enää lukee fantasiakirjoja. Twilight -sarja on ollut suosittu jo pitkään, sillä fantasian ja kauhun lisäksi siinä on tyttöjen kaipaamaa rakkautta, mutta senkin suosio tietyillä paikkakunnilla on luultavasti jo alkanut hiipua.
Jokaisella ihmisellä on kuitenkin omat kirjallisuusihanteensa, joita kenelläkään ei ole oikeutta muuttaa painostamisella ja lukumaun haukkumisella. Kaikilla on oikeus lukea niin paljon kuin vain haluaa ja täysin itsensä ihanteiden mukaista kirjallisuutta. Jokainen kirjallisuuden laji on tärkeä, jotta kirjojen maailma kaikessa monimuotoisuudessaan ja ihmeellisyydessään avautuisi meille vähä vähältä niiden sanojen ja tarinoiden kautta, jotka joku kirjailijaksi innostunut kirjallisuuden maailman tuntija on kirjoittanut meille oman käsityksensä kautta.

Ylläpidon palaute

 
Kirjojen maailma - oma näkemykseni nykykirjallisuudesta 2015-08-22 13:29:33 Alapo80
Arvosana 
 
N/A
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    August 22, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka Loviisa V!

Tämä on enemmänkin mielipide, kuin Muut osiota.

Miksi sulkeita kerronnassa? Miksi et vain käytä pilkkuja?

Kerrot paljon omista ajatuksistasi ja mielipiteistäsi, joten en ota niihin kantaa.

Kirjallisuutta on edelleen paljon ja luettavaa löytyy. Joten kaivetaan sieltä jostain ne omat suosikit :)

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
2.8  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Kirjojen maailma - oma näkemykseni nykykirjallisuudesta 2015-08-20 07:21:39 peka
Arvosana 
 
2.5
peka Arvostellut: peka    August 20, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Moi.
Hahaa, kylläpä nyt hymyilyttää. Luin kaksi ensimmäistä virkettä ja ajattelin heti että tämän on pakko olla kouluaine. Sitten sain varmistuksen tuolta kommentistasi myöhemmin. Voi tätä oivalluksen riemua! :)
Otsikko, jota ehkä voinut valita, on varsin laaja eikä näin lyhyt teksti kykene millään muuta kuin raapaisemaan pintaa aiheesta, ajatus pomppii ja esimerkiksi viimeinen virke ei minusta ajatuksellisesti oikein toimi, mutta en ala sen kummemmin sisältöä kommentoimaan.
Tuli vain mieleen että kuinkahan paljon nykyään koulussa saa tekstistä palautetta. Muistelen että en saanut aikanaan kuin numeron aineen loppuun ja oikeinkirjoituksen punakynällä korjattuna. Muistelen myös että odotin joka kerta innolla ainekirjoitusta mutta aiheet olivat lähestulkoon aina pettymys. Ensimmäisen kunnon palautteen tekstilleni sain vasta lukio-aikana. Oi aikoja...

Kiitos tekstistä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Kirjojen maailma - oma näkemykseni nykykirjallisuudesta 2015-08-18 17:40:53 Banshee
Arvosana 
 
3.0
Banshee Arvostellut: Banshee    August 18, 2015
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hermostuitko kakkosen-kolmosen palautteesta, ja muutamasta kommenteista, koska odotit parempaa? Olet tottunut saamaan parempaa arvosanaa? En ainakaan itse halunnut loukata tai painostaa sinua lukumaustasi. Yritän sanoa asiat aina niin varovasti ja huumoriin vedoten, kun pystyn, mutta aikuisena on joskus vaikea samaistua itseään nuorempien herkkyyteen, koska oma nahka on niin paljon kovempi. Silti samaan aikaan päähän taputtelu ei auta ketään kehittymään. Vaikea tasapainoille sen kanssa, mikä määrä suoria sanoja auttaa ja mikä määrä kiukustuttaa. Sitä naamaa kun ei siellä eetterin toisella puolen pääse näkemään.

Kukaan ainakaan täällä ei tuomitse ihmisten lukumakua. Se on itsestäänselvyys. Toinen on se, että jos haluaa kustantaa, fantasiaa, niin täytyy olla hyvin luova ja erottuva. Sellaista tekstiä en ole sinulta nähnyt, mikä ei ole mikään loukkaus, sillä kustannustasolle yltää, ehkä 1-2 ihmistä Suomessa per vuosi. Suurin osa meistä yksinkertaisesti jää sen viivan alapuolelle, heittämällä myös minä itse. Jos tavoitteena ei ole julkaista, niin sitten ei ole mitään syytä rivien välissä hermostua kommenteista, jotka toteavat tämän asian. Oletus on, että kun tänne laittaa kirjoituksia, niin on jonkinlainen palo miellyttää lukijoita, jonka mukaan palautetta myös saa.

Huomaa, että lahjakkuus kirjoittaa tulee myös monesta muusta asiasta, kuin tekstin selkeydestä ja rakenteesta, se tulee pelisilmästä ihmisiä kiinnostavasta tekstistä. Tälläkään ei ole väliä, jos kiinnostaa kirjoittaa pöytälaatikkoon.

Eikö tällaisia ajatelmia olisi muuten hyvä laittaa muuten niin hiljaiselle keskustelualueelle, koska ajatus varmaan on kuitenkin herättää keskustelua, ei paneutu tekstin kirjalliseen ilmaisuun.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS