Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Perttelin penkillä - Kesäaikaan siirtyminen
QR-Code dieser Seite

Perttelin penkillä - Kesäaikaan siirtyminen Hot

Oli kevään ensimmäinen kunnolla lämmin päivä, minkä kunniaksi Pertteli oli päättänyt vaihtaa vakipaikkansa puiston valkoiselta penkiltä keltaiselle. Ja se tuntui muuttaneen kaiken. Valkoiselta penkiltä katsottuna asiat tuntuivat aina ohittavan hänet luontevasti kuin rantakiven yli lyövät kevyet laineet, loputtomasti samankaltaisina toistuen, vailla erityistä syytä hämmästelyyn. Mutta nyt Pertteli alkoi huomata asioita. Vähä vähältä ne alkoivat kiinnittää hänen huomionsa ja tarttuivat takiaisina takinhelmaan. Ne katsoivat häntä vaativasti silmiin, eivätkä suostuneet irrottamaan ennen kuin hän oli ymmärtänyt niiden olemuksen.

Aluksi tämä tuntui raskaalta, vaivalloiselta ja vanhahkon miehen säädylliseen olemukseen nähden jopa hieman turhamaiselta. Tyhjänpäiväiseltä hosumiselta lopullisessa maailmassa. Ei hän ollut äreä mies mutta iän myötä oppinut että oli tärkeitä asioita, jotka ansaitsivat huomiota mutta paljon enemmän oli asioita, joihin sijoitettu aika oli tuhlaavaisuutta. Vaikka aikaahan hänellä oli. Kuin upporikkaalla, joka ei tiennyt minne miljoonat lanttinsa laittaisi, ja siksi panttasi niitä arkuissaan. Mutta Pertteli oli alkanut ymmärtää, että aikaa ei voinut säästää kuin rahaa, sitä voi vain kuluttaa ja sijoittaa. Niinpä hämmästelyn vastahakoisuus olikin muuttumassa lapselle ominaiseen kiinnostukseen, joka alkoi tuntua yhä vähemmän kuluttavalta, yhä enemmän ravitsevalta.

Tämän lisäksi ihmiset olivat alkaneet jutella hänelle. Näin ei ollut tapahtunut koskaan valkoisella penkillä. Pertteli mietti oliko sattumalla vai kohtalolla näppinsä pelissä. Oliko niin, että nuo takiaiset hänen takinliepeissään eivät olleetkaan vain hänen omiaan? Olivatko ne meille kaikille yhteisiä, vaihtaen paikkaansa liepeestä toiseen ja sopivan tilaisuuden tullen tarraten meidät yhteen? Joskus pieneksi tuokioksi, joskus loppuelämän ajaksi.

Hänen viereensä istui nainen, ei nuori eikä vanha, mutta lämmin kevättuuli tuntui pyyhkäisseen hänen vuosistaan neljänneksen pois. Nainen hymyili. Ei viekoittelevasti mutta ei pelkästä kohteliaisuudestakaan, vaan poimiakseen Perttelin vastauksen talteen käsilaukkuunsa ja viedäkseen sen kotiin. Se ei Pertteliä haitannut, päinvastoin, sillä hymy hymystä oli hänen mielestään oiva vaihtokauppa ja hän huomasi että naisen keltaisin rusetein koristellussa käsilaukussa oli vielä tilaa. Eikä hymyjä, kuten aikaakaan, voinut laittaa säästöön. Maailma tarjoaa tilaisuuden hymylle ja jos sitä ei käytä, se kuihtuu olemattomiin ennen kuin syntyykään, vailla uutta mahdollisuutta.

Vaikka Pertteli ensin hieman hämmästyi tätä poikkeuksellista tilannetta, uskoi hän ymmärtävänsä naista. Ei hän toki mikään asiantuntija ollut, ja kuinka voisi mies olla, kun nainen ei aina ymmärrä itsekään. Mutta sen hän tiesi, että pohjolan julma talvi oli vuosituhansien saatossa asettanut ihmisen päähän pelon. Pelon, että talvi peittelee peruuttamattomasti alleen ja siksi tekee mieli piiloutua. Tästä syystä talvella naisen ruumis ja mieli käpertyy kuin oravanpoikanen. Mutta kun on ensimmäinen kunnolla lämmin päivä, nainen haluaa kilvoitella kukkien ja perhosten kanssa todistaakseen olevansa osa kevään ihmettä. Muutos on nopea, vahva ja tekee pään sumuiseksi, niin kuin tekee kellojen siirto kesäaikaan. Ja silloin naisen katse kysyy mieheltä kannustusta kilvoittelulleen. Ja miehen tehtävä on katseellaan ilmoittaa, että voitto tulee olemaan ylivoimainen ja kukkien sekä perhosten on tyytyminen koristeeksi voittoseppeleessä. Ja helpompaa tehtävää miehelle on vaikea kuvitella.

Eikä mies ole itsekään järkähtämätön kevään edessä, vaikka usein niin tahtoo uskotella. Mies ei tosin kilvoittele kevään kanssa, vaan talven. Ja kun on ensimmäinen kunnolla lämmin päivä, hän on vihdoin varma voitostaan. Mies tietää että kyseessä on vain hetkellinen torjuntavoitto mutta ei anna tämän horjuttaa ylpeyttään näin suuren vastustajan edessä. Ja voimansa tunnossa hän ottaa kulkupelin, jolla ajaa hieman kovempaa kuin oikeastaan enää uskaltaisi saavuttaakseen taas hetkeksi pienen pojan harhan omasta kuolemattomuudestaan.

Nainen nousee ja poistuu mutta lähtiessään poimii vielä yhden hymyn käsilaukkuunsa. Pertteli nyökkää hyväksyvästi, istuu vielä lyhyen tovin penkillään, nousee ja polkaisee pyöränsä vauhtiin.

Ylläpidon palaute

 
Perttelin penkillä - Kesäaikaan siirtyminen 2016-06-14 16:57:22 Alapo80
Arvosana 
 
4.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    June 14, 2016
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka Simeoni!

Kirjoitat hyvin! Virheitä ei juuri ole, ja pilkut olivat ainoa sellainen isompi, poimimisen arvoinen asia. Itse tarina oli minun makuuni aika laahaava ja raskas luettava. Se ei takoita, että se olisi huono. Se tarkoittaa ainoastaan sitä, että se ei sopinut minun seikkailu, väkivalta, scifi ja fantasia maailmaani :)

Miksi olet valinnut päähenkilön nimeksi Pertteli? Minulle tuli koko ajan siitä mieleen se urheiluseura Perttelin Peikot. Se on myös jollsin tavoin vanhanaikainen, taiteellisuushakuinen ja minun suuhuni kuiva nimi :) Olisi ollut mukava tietää, minkä nimen olisit antanut naiselle, jos tarina olisi vaatinut hänen nimeämistään.

Lähtökohtaisesti aina ennen mutta - sanaa tulee pilkku. Kuten muidenkin konjunktioiden eteen. Viittaan nyt muun muassa tuohon virkkeeseen, joka alkaa "Ei hän ollut äreä mies,...". Siinä mutta sanat erottavat virkkeen sisäisiä lauseita toisistaan, ja mielestäni tuolloin pilkkua tulee käyttää.

Minua jäi hieman kaivamaan, että oliko tässä tarkoitus paneutua Perttelin maailmaan ja hänen kokemaansa muutokseen, vai Perttelin ja naisen väliseen kontaktiin? Molemmista on kolme kappaletta. Jäin myös hieman kaipaamaan tietoa mitä Perttelille oli puhuttu, sillä hän vaikuttaa vanhankansan jurolta ukolta, joten mielestäni hänen suhtautumisestaan eri aiheisiin olisi ollut mielenkiintoista lukea. Olet selvästi funtsinut ukon luonnetta, joten tähän olisit varmasti saanut hyviä mielikuvia.

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 1 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
5.0  (1)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Perttelin penkillä - Kesäaikaan siirtyminen 2016-06-05 04:27:12 Arska
Arvosana 
 
5.0
Arska Arvostellut: Arska    June 05, 2016
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Ei vauhtia, ei vaarallisia tilanteita ja seikkailun, sekä romantiikankin osuus kertomuksessa on jotakuinkin suhteellinen.
Mitä tässä siis oli viiden tähden aarvosta?

Tässä oli kertomus. Elävä, lempeä kuvaus hetkestä Perttelin penkillä. Lämminhenkinen tunnelmapala kevään ihmeestä. Ei täysin vailla seikkailua ja romantiikkaa, vaikka niiden osuus suhteellisena jääkin lukijan löydettäväksi, niin silti ne tarinasta löytyvät. Ei niin, että ne esiintyönnettäisiin korostetun voimakkaasti, vaan ne nousevat esiin kertomuksessa hiljaa, ja salaa kuin keväiset hiirenkorvat koivun oksille. Mistä ja kuinka ne oikein ilmestyivät, sitä tuskin kukaan huomasi, siinä ne vain olivat.

Hymy on aina hymy.
Ja hymy miehen ja naisen välillä on aina pieni seikkailu. Pieni romanttinen seikkailu. Ei aina täysin vailla aavistuksenomaista eroottista jännitettä. Ei aina sillä viritettynä. Silti aina pieni romanttineen seikkailu. Käsilaukkuun, tai taskuun sujautettavaksi, ja mukaan otettavaksi. Ei se mitään maksa, silti se on äärettömän kallis.

Tämän tarinan jälkeen on helppo hymyillä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS