Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Minulla on sinut.
QR-Code dieser Seite

Minulla on sinut. Hot


Se katsoi minua suoraan silmiin. Hitusen kumarassa seisova vanha nainen, jonka harmaat olkapäille ulottuvat hiukset kehystivät kalpeita kasvoja. Haalistuneen siniset silmät tuntuivat katoavan riippuvien luomien ja silmäpussien alle, ja ryppyinen otsa loisti ohuiden otsahiusten lomasta. Oma kuvajaisenihan se minua katseli peilistä. Tuskin kukaan olisi halunnut viipyä kuvassa pidempään, kun peilistä toljotti takaisin tuollainen korjuukelvoton vihannes. Mutta ihmiset eivät tienneet kaikkea. He eivät tienneet, että mitä pidempään antoi silmiensä levätä omassa kuvajaisessaan, sitä paremmin alkoi nähdä noiden raskaiden luomien ja otsaryppyjen alle. Sitä paremmin alkoi erottaa ne merensiniset silmät, jotka aikoinaan – mitä sitä turhia tässä iässä kainostelemaan- keräsivät niin paljon katseita, sen sileän otsan, jota ei otsahaivenilla tarvinnut peitellä ja ne hiukset…
Ovikello soi. Tahdittomaan aikaan, kuten yleensä. Se oli ruokalähetti. Nuori komea herrasmies, joka niin reippaasti jaksoi huolehtia päivittäisestä ruokailustani. Kunnon poika, ajattelin, toivottavasti maksoivat hänelle hyvin. Tänäänkin hän hymyili minulle noilla suurilla nappisilmillään ja viritti keskustelun alulle puhelemalla leppoisia säästä ja naapurin kissasta, joka kerjäsi pihalla ruokaa. Aivan liian nopeasti hän sulki oven perässään, olisin suonut hänen jäävän, mutta niin monet nälkäiset vanhukset odottivat hänen tuloaan malttamattomina. Minulla kun ei ollut mikään kiire. En voisi kuitenkaan aloittaa ilman sinua.
Pöytään katoin kaksi lautasta, yhden kummallekin. Toisinaan katoin vanhasta tottumuksesta pöydän päähän yhden ylimääräisen. ”Höpsö vanhus”, olisit sanonut, ”etkö muista, ettei Kalevia enää ole?” Olisit pilaillut, totta kai, ja minä olisin jatkanut vitsiä jakamalla ruokaa meille kaikille. Minulle, sinulle ja miehelleni – olkoonkin edesmennyt.
Lopulta sinä tulit. Liihottelit huoneeseen niin hiljaa, etten melkein huomannut tuloasi, vaikka se lienee mahdotonta. Kuka nyt voisi olla huomaamatta sinua? Et syönyt paljoa, niin sinulla oli tapana. Ei ihme, että pysyitkin niin solakkana. Sen sijaan kuuntelit, kuuntelit herkeämättä taukoamatonta höpötystäni pesutuvan jyrkistä rappusista, edesmenneistä ystävättäristä, pihan kauniista narsisseista ja Helenasta, jonka viime puhelusta oli jo yli kuukausi. Ei se minua vaivannut. Päinvastoin. En olisi jaksanutkaan kuunnella hänen alituista kiukutteluaan siitä, kuinka talon myymällä elelisin saamieni rahojen turvin herroiksi Wilhelmiinan täyshoidossa satiinilakanoiden syleilyssä. Niin, eikä minun tarvitsisi koskaan olla yksin. Mitä Kalevikin olisi tuohon sanonut? Kenties puhunut Helenalle järkeä. Saanut hänet muuttamaan mielensä. Tyttöraukka luuli, ettei hänen äitinsä pärjännyt yksin. Että ikä toi mukanaan pelkkää rasitusta, vaikka tosiasiassa se toi pikemminkin viisautta ja elämänkokemusta, jotka kasvattivat kohtaamaan elämän vaikeimmatkin mutkat. Kuten nyt vaikka Kalevin poismenon… Ja sitä paitsi, enhän minä edes ollut yksin. Minulla oli sinut. Sinä se et minua jättäisi.
Yksi asia minun oli kuitenkin myönnettävä. Tosin vain itselleni – ei missään nimessä Helenalle. Yöt olivat pahimpia. Toisinaan ravasin vessassa alituiseen, joskus sydäntä pakotti niin, että oli kaivettava Kalevin nitrot piirongin laatikosta ja muutaman kerran yön pimeys tuntui nielaisevan minut sisäänsä sellaisella voimalla, että pelkäsin putoavani sängystä. Sellaisina hetkinä muistin kuitenkin sinut ja tunsin itseni vallan hupsuksi. Iän tuomaa typeryyttä, minulla oli tapana ajatella. Minulla oli sinut. Vaikka putoaisin, sinä ottaisit minut vastaan. Sinä se autoit minut aina pahimman yli.
Niin se Helenakin lopulta soitti. Ja sama virsi jatkui, vaikka yritin olla puhumatta asiasta. Tyttö oli isäänsä tullut, aina yhtä itsepäinen. Lopulta totesin, että oli aika keittää kahvit. Se oli minun tapani ilmaista, että nyt riitti – jossain se raja kulki minullakin, olkoonkin tyttäreni langan päässä. Niin, hän kyseli myös sinusta. Väitti, ettei hän muka tiennyt kenestä puhuin, vaikka olettehan te tavanneet. Väitti, ettette ole. Taas tuo sama itsepäisyys. No, hän sanoi sitten vielä jotain niin kummallista, etten voinut uskoa sitä todeksikaan. Mutta antaa olla, ei sinun tarvitse sillä päätäsi vaivata. Jotain niin mieletöntä se oli.

Ylläpidon palaute

 
Minulla on sinut. 2016-06-24 13:30:24 Alapo80
Arvosana 
 
4.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    June 24, 2016
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka norasofia!

Kaunis ja hyvin kirjoitettu ihmiskuvaus! Lämminhenkinen ja täynnä vanhuuden höperyyttä, itsepäisyyttä ja itsetietoisuutta.
Osaat kirjoittaa ja kuvailla!

Tuo oma kuvajaisenihan virke oli jotenkin sopimaton. Kenties niin, että katsoin omaa kuvajaistani peilistä, olisi riittänyt.

Noita kolmoispisteitä täytyy hieman kritisoida. Ei kai kertojan ajatus voi katketa? Suosittelisin joko pilkkua tai pistettä. Noita kolmoispisteitä voit käyttää silloin, kun dialogi jää kesken.

Jätät "sinut" juuri sopivaan mystisyyden verhoon. Minulle tuli mieleen hituisen jakomielitautinen henkilö, mutta söpöllä tavalla :)

Pidin tästä. Hiema oli tosin lyhyt, joten otin vähän arvostelusta pois.

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
20
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 3 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.8  (3)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Minulla on sinut. 2016-06-27 14:29:37 peka
Arvosana 
 
3.5
peka Arvostellut: peka    June 27, 2016
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Moi,
Minun mieleeni, tässä on vähän raskassoutuisen uneliasta tunnelmointia, joka kehittyy mielenkiintoisesti. Hyvin kerrottu lyhyt tarina. Hienosti toteutettu tuo osa, joka jää lukijan pääteltäväksi.

-peka

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Minulla on sinut. 2016-06-26 07:53:37 E.
Arvosana 
 
4.0
Arvostellut: E.    June 26, 2016

Kiinnostava tarinan alku. Kuljetat hyvin juonta ja salaperäisen sinän paljastumista odottaa. Onko hän päähenkilön toinen minä? Niin itse päättelin, että päähenkilö käy keskustelua itsenstä kanssa. Kiinnostava alkuasetelma tarinalle, antaa paljon mahdollisuuksia. Tekstistä tulee mieleen 90-luvun ruotsalaisdekkarit, joissa vanha nainen usein saa pääroolin rikoksen tekemisessä tai selvittämisessä.

Sinulla on hyviä ja luontevia kielikuvia sopivasti tekstiin sijoitettuina. Loppu on myös todella hyvä. Vain pientä hiomista kieliopin puolella, josta jo muut mainitsivatkin, mutta ei mitään vakavaa (sana "paljoa" po. kovin paljon tai paljon). Alussa mainittu otsan "paistaminen" ei oikein sopinut kielikorvaani, se varmaankin kannattaisi vaihtaa.

Tarinan jatkoa ajatellen olisi kiinnostavaa, jos pystyisit irtautumaan vanhuuden kliseisestä kuvauksesta (vaivoja, muistoja jne.) ja piirtämään henkilöstä monitahoisen kuvan niin että muiden henkilöiden silmissä hän on höpsö vanhus, mutta lukija tietää, että hän on aivan oma persoonansa niin kuin kaikki ns. vanhukset. Tämä asetelma toimii hyvin dekkarissa ja miksei muissakin teksteissä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Minulla on sinut. 2016-06-24 13:42:11 IneaRose
Arvosana 
 
4.0
IneaRose Arvostellut: IneaRose    June 24, 2016
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Jännä tarina. Muutama taivutusvirhe, mutta ne korjaa helposti. Tarinan loppu on hyvä ja yllättävä. Itse ehkä kuitenkin olisin halunnut tietää, kuka tuo salaperäinen henkilö on, koska koko tarina perustuu häneen ja lukija odottaa, että tämä asia ratkeaa. Loppu oli siis minulle hieman pettymys, mutta kuitenkin loppu on aivan kadehdittavan hyvä! Olet varmaankin kirjoittanut pidemmän aikaa, koska teksti on niin eheää ja hyvää. Muutaman päähenkilön ajatuksen olisin tehnyt ihan dialogiksi ""-muodossa ja muutaman pidemmän lauseen erottanut pisteellä kahdeksi. Mutta kaikenkaikkiaan tarina on ihan sivuston parhaimmistoa, melkein Himon riivaman tasoa. Minun mielestäni. Laita lisää tarinoita. Osaat kirjoittaa!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS