Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Luut
QR-Code dieser Seite

Luut Hot

Mietin, miltä profiilisi näyttää nyt, kun aurinko on laskenut, ja sinun on yhtä kylmä kuin minunkin, mutta en tahdo katsoa. Olet siinä rinnallani niin lähellä, ja silti niin kaukana, etten yllä vaikka kurotan. Sinulla on mustalaisen silmät ja pianistin sormet, ja kujeileva hymy, joka tekee mutkan suupieliin, tumma parransänki ja otsalla ikuinen hämärä. Kyllä minä tiedän katsomattakin, kuinka jäntevältä näytät, kun nojaat käsiisi ja seuraat tummenevan taivaan halki piirtyvää valkoista juovaa. Ehkä sinäkin tahtoisit paeta lähestyvän syksyn pakastuvia öitä etelän lämpöön, enkä minä tahdo kieltää, mutten saa sanotuksi sitäkään.

Avaan suuni ja ajattelen, että on puhumisen paikka. On aika kertoa jotain, ei vain minusta vaan tästä kaikesta, joka nyt makaa jalkojeni juuressa löytäjäänsä vailla. Mutta sanat ovat liian suuria näin pienille asioille, ja niillä on kiire seuraavaan, kiinni johonkin sellaiseen, josta riippuu enemmän. Olisi niin helppoa jättää tämä tähän, unohtua rantaliejun tympeään löyhkään ja pantata rumia sanoja vielä hetki, ehkä viikko tai kaksi. Tai seuraava vuosi. Mutta olen tässä yhä ja ajattelen, vaikka järki haraa vastaan. Vesi seisoo uomassaan mustempana kuin vastarannalla vartova yö. Hiipuneen nuotion ympärillä leijuva savu kirvelee silmiäsi. Jostain taaempaa kantautuva puheensorina törmää seinään ja vaimenee.

”Miksi ääneen sanominen on niin vaikeaa?”
Ääneni on vieras ja vaitiolosta karhea, mutta tartut harkituin liikkein käsivarteeni ja vedät minut makuulle viereesi. Laiturin kylmät laudat painavat raitaa paitasi selkämykseen.
”Ei se ole vaikeaa, kun et mieti mitä sanot. Sinä ajattelet liikaa. Olisit kuin se pöhkö kirkkoherra siinä sarjassa, jota katsoit. Täyttäisit hiljaisuutta, olisit äänessä vain äänessä olemisen ilosta.”
Ajattelen kirkkoherra Applebee-Thorntonia ja pieneen lasiseen vankilaan suljettua kultakalaa, kunnes kosketat kättäni ja työnnät sormet sormieni väliin.
”Kenelle tämä talo jää? Kenellä on halua ottaa niskoilleen kahden sukupolven syyllisyys ja pystyyn kuoleva metsä?”
”Remontoin kesämökiksi.”
”Kenelle? Kuka juoksee kesät hautakerolla, ui saastassa, joka hukutti ainoan ihmisen, josta välitit.” Vilkaisen tummaa vesirajaa, jonka kuiva kesä oli vetänyt liejusta esiin työntyvän juurakon päältä. Keskiuoman yllä leijuu kylmä sumu, mutta kätesi on lämmin ja päättäväinen. Jos en tietäisi paremmin, voisin luulla, että kuulet. ”Ja kuka tämän remontoi, kun sinunkin on mentävä?”

Otteesi heltiää hiukan. Olet hämmästynyt ja hiljaisuus kestää kauemmin kuin on tarkoitus.
”Mihin minun on mentävä?”
”Etelään, jonkun sellaisen luo, joka täyttää äänillä hiljaisuutta, kävelee rantahiekassa, ei mudassa. Joka hengittää oikeaa ilmaa, ei tomua.”
Päästän sormistasi irti ja olen taas niin kaukana, etten kosketa ketään, liian kaukana suurista sanoista ja äänistä, joilla on merkitys. Kuulen etääntyvät askeleet ja auton, jonka ajovalot valaisevat kesannolle kasvaneen pellon kuivuuttaan kumartavat heinänkorret. Käteni on kalvakkaan läpikuultava. Se on sellainen vielä silloinkin, kun viimeiset sirkat kuolevat ja ensilumi sataa maahan. Liikkeetön vesi jäätyy uomaansa myöten ja kuura peittää juurakon valkoiset luut.

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 3 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
4.7  (3)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Luut 2017-03-12 12:43:35 Jästipää
Arvosana 
 
4.5
Jästipää Arvostellut: Jästipää    March 12, 2017
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Upea teksti! Selvästi olet kirjoittanut ennenkin ja tulos on erinomaista. Teknisesti ja kieliopillisesti teksti on mielestäni virheetön. Osaat luoda upean tunnelman ja päähenkilöiden tunnetilat tulevat lukijalle esille. Luin edellisistä palautteista kommenttisi, että tämä ei ole osa laajempaa kokonaisuutta. Minusta tämä jää hieman vajaaksi sisällöllisesti, mistä syystä rokotin tuon puolikkaan tähden. Minulle tuli tunne tätä lukiessani, että loppu oli hieman ehkä kiirehditty, kun tarinan alussa panostettiin enemmän tunnelman ja tilanteen luomiseen. Mutta onhan tämä ilman muuta hieno teksti, siitä ei pääse mihinkään. Ja tähän ehdottomasti kannattaisi miettiä sitä etkoa. Olet hyvä kirjoittaja, älä lannistu missään nimessä vaan jatka kirjoittamista, uskon että pääset vielä pitkälle... :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Luut 2017-03-08 07:04:21 E.
Arvosana 
 
5.0
Arvostellut: E.    March 08, 2017

Vilkaisin muitakin tekstejäsi täällä. Olet todella poikkeuksellisen lahjakas, omaperäinen kirjoittaja, jonka tarvitsee vain saada valmiiksi isompi kokonaisuus, sitten postia kustantamoon. Anna tyylisi olla ihan sellaisenaan, kustantamon kanssa sitten hiotte loppuun.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Luut 2017-03-08 00:44:21 Vääpeli Y.
Arvosana 
 
4.5
Vääpeli Y. Arvostellut: Vääpeli Y.    March 08, 2017
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Kaunista. Kun oikeat sanat pistää oikeaan järjestykseen, voi syntyä jotakin loistavaa. Näin otetaan aikaa kuvailla tunteita ja tuntemuksia, vertauskuvat ovat osuvia ja omaperäisiä. Onko osa isompaa kokonaisuutta? Toimisi ainakin hyvin sellaisessa. Tekstin tapahtumathan jäävät hiukan vähäisiksi, mutta se varmasti tavoitteena onkin ollut, keskittyminen ollut enemmän kuvailussa kuin eteenpäin kiirehtimisessä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS