Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Eskimokäännös helvettiin
QR-Code dieser Seite

Eskimokäännös helvettiin Hot


Vihlova ääni korvissani. Nostan päätäni ja katson ylös – lintu. Repaleinen ja vailla silmiä. Oksalla laulamassa äänellä, joka muistuttaa(eikä vain etäisesti), ääntä joka syntyy, kun haarukkaa pyörittelee keraamisen lautasen pintaan. Huomaan olevani alasti ja kuinka ilmasto ympäriääni on leuto mutta kalsea. Nousen ylös ja kiedon vaistomaisesti käteni ympärilleni. Nopeasti kuitenkin tajuan, ettei minun ole kylmä, vaikka olen alasti ja kylmä tuuli puhaltaa ihollani. Taivas on harmaa, mutta valoisa. Katsahdan maahan ja yritän etsiä kiveä jolla vaientaa lintu. Turhaan, ympärillani on vain hiekkaa. Kauniin valkeaa hiekkaa. Lähden kävelemään kohti etäämpänä näkyvää metsää. Pian kuitenkin pysähdyn. Jokin vetää minua olkapäästä.

Käännyn katsomaan ja huomaan olkapäästäni roikkuvan langan. Se näyttää tulevan jostain kaukaa. Veden langasta – maailma liikkuu. Liidään kohti langan alkupistettä. Sitä nopeammin mitä kovempaa vedän.

Aukaisen silmäni. Katson ympärilläni parveilevia ihmisiä. Joku neuloo kättäni. Kukaan ei katso minua, mutta joku ottaa minusta kuvan. Tunnen välähdyksen, se on kipua. Taas tuulee. Jostain tulee savua ja palaneen rasvan tuoksua. Muistan millaista on grillata eväsretkellä, tämä ei tunnu samalta. Tuntuu kuin joka puolella sataisi coctailtikkuja. Pieniä tomaatteja, pienien puunpalasten lävistäminä. Alumiinikin sulaa siinä myrkkyhapossa.

Koetan nousta ylös, mutta rikkaan tehtaanomistajan näköinen mies painaa minut alas ja istuu rintani päälle. Nyt vasta tajuan, että joku nakertaa jalkaani. Ei sitä voi kieltää, olen kauhuissani. Koetan huutaa, protestoida, vääntelehtiä itseni vapaaksi. Pyylevä mies päälläni painaa pääni maahan. Sattuu aika paljon. Aivot sanovat, että on unen aika.

Olen painottomassa tilassa, kunnes aukaisen silmäni. Lautasia raaputtava lintu laulaa oksalla. Hyppään niin korkealla kuin pystyn, mutta en yllä lintuun. Koetan heittää sitä hiekalla, mutta hiekka vain valuu sormieni lomitse. Kiroan lintua, mutta kuulen ääneni vain pääni sisällä. Huudan kovempaa. Korvani eivät kuule muuta, kuin lautasta raaputtavan linnun. Minut valtaa hirveä tunne. Maksaisin mitä vain jotta voisin nähdä itseni. Katsoa itseäni peilistä.

Lanka vetää minua. Oksa ja lintu katoavat.

Pyylevä mies istuu hajareisin rintani päällä. Hänen naamastaan valuvat hikipisarat tippuvat naamalleni. Jokainen hengästynyt henkäys jonka hän suustaan päästää, polttaa ihoani. Hänen naamansa on lähellä, mutta hän kumartuu vielä lähemmäksi ja melkeinpä kuiskaa korvaani, “Miksi peili?“

Tunnen kuinka lihavat sormet laittavat jotain käteeni. Käännyn katsomaan ja näen kynän kädessäni ja kämmenen alla pienen palan paperia. Vilkaisen päälläni istuvaa kapitalistia ja hämmennyksekseni huomaan tämän olevan sika. Puhuva sika. Olen huomaavinani pienen nyökkäyksen vieterihännän naamalla. Käteni kirjoittaa. Koetan turhaan nähdä mitä kirjoitan.

Tunnen paineen rintakehälläni helpottavan. Sika kurkottaa kohti kirjoitustani. Nostan selkäni kaareen ja näen pyylevän kierivän poispäin. Vääntelehdin. Ompelijat koettavat ottaa minut kiinni, mutta juoksen niitä pakoon jalan tyngilläni. Haluan grillijuhliin.

Aukaisen silmäni ja koetan hypätä niin korkealle kuin pystyn. Mutta en vieläkään ylety lautasia raaputtavaan lintuun. Istun alas. Painan sormeni hiekkaan ja kirjoitan. “Mitä on, kun ei tiedä mitä on?“

Kaadun selälleni ja näen langan katoavan tuuleen.

Ylläpidon palaute

 
Eskimokäännös helvettiin 2017-04-10 18:09:00 Alapo80
Arvosana 
 
3.5
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    April 10, 2017
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka Yaman!

En tiedä kuuluuko tämä tuohon kuolemakirjoitushaasteeseen, mutta arvostelen tämän nimen mukaan siihen kategoriaan :) Jännän unenomainen teksti. Tämä noudattaa sellaista sekavaa unista kaavaa, mutta se toimii!

Mielestäni tnuo sulkeet ovat turhat. Ei ainakaan minulle olisi syntynyt mielikuvaa, että ääni muistutti vain etäisesti sitä, minkälaiseksi sen kuvailit.

Tuo toisto, uudelleen tapahtuminen, joka hieman avaa lukijalle jotain uutta, mutta poistaa samalla vanhaa, toimii uskottavasti. Kenties sellainen loppuratkaisu jää hieman leijumaan ilmaan. Oliko tässä kyse elämisen tuskasta ja kärsimyksestä, josta ei ole poispääsyä, ja lopulta elämänlanka karkaa? Vai oliko tämä vain sekava kuvaus jostain unesta, joka ei pääty, kuin korkeintaan lukijan mielessä?
Itselle tuli mielikuva, että tässä oli juurikin kyse kuolemasta, jota langan karkaaminen symboloi. Ja siinä tapauksessa pidin tästä :)

Sekavuus jonkin verran vaiuttaa lukuelämykseen, mutta kokonaisuutena toimiva teksti!

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 5 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.6  (5)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Eskimokäännös helvettiin 2017-03-30 10:34:51 T. Henrik Lahtonen
Arvosana 
 
3.0
Arvostellut: T. Henrik Lahtonen    March 30, 2017

Pidän populaarikulttuuriviitteistä! Otsikko on hauska versio nimestä U-käännös helvettiin. Nokkelaa!

Mukavaa kevään jatkoa!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Eskimokäännös helvettiin 2017-03-26 14:33:08 Jästipää
Arvosana 
 
3.0
Jästipää Arvostellut: Jästipää    March 26, 2017
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Tämä on ilmeisesti jonkinlainen tajunnanvirtateksti? Juonta ei ole kovin hahmoteltu, vaan tekstistä saa kuvan, että tätä on kirjoitettu sitä mukaa, kun ajatus on kulkenut. Tajunnanvirtatekstit ovat sinänsä hyviä kirjoitusharjoituksia. Tämä teksti kaipaa minun mielestäni jonkin verran sitä kuuluisaa punaista lankaa. Unenomaisuus on kuitenkin hyvä juttu tässä tarinassa ja teksti muistuttaakin jossain määrin proosarunoa, jossa kerrotaan paljon mielikuvien ja symboliikan avulla. Kieliopillisesti teksti vaatisi oikolukua vielä, välimerkkien ja oikeinkirjoitusten suhteen oli joitain haasteita.

Pidin kuitenkin tekstistäsi ja sen luomasta tunnelmasta. Se kietoi lukijan mukaansa ja jaksoi kantaa lukijan maaliin asti. Kiitoksia!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Eskimokäännös helvettiin 2017-03-23 23:17:02 boxo
Arvosana 
 
3.0
boxo Arvostellut: boxo    March 24, 2017
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hmmm..tämä oli aika outoa..tykkäsin kyllä rakenteesta..piti lukea kolmeenki kertaan
ja en ole varma siltikään tajuanko jutun ihan niin kuin oot sen tarkoittanu..mutta hyvin rakennettu juttu jos niin pikaisesti tehty, jotenkin mukavan mystinen...

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Eskimokäännös helvettiin 2017-03-22 11:04:33 E.
Arvosana 
 
4.0
Arvostellut: E.    March 22, 2017

Unista saa hyviä novelleja, haasteeseen vastasit hienosti. Tarinassa on mieleenpainuvia henkilöitä, yksityiskohtia ja vauhtia, myös lauseiden rytmi on hyvä.

Jätin yhden tähden puuttumaan kieliopin viimeistelyn ja tekstin viimeistelyn puutteiden vuoksi. Kuvaat joissakin tarinankäänteissä tilanteita liian hätäisesti, lukija ei ehdi mukaan. Se on toki ymmärrettävää, kun kyseessä on kenties nopeasti kirjoitettu haasteteksti.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Eskimokäännös helvettiin 2017-03-20 17:06:28 Ryövärintytär
Arvosana 
 
5.0
Ryövärintytär Arvostellut: Ryövärintytär    March 20, 2017
  -   Kaikki arvostelut

Vau. Ei voi muuta sanoa. Tämä on kuin uni, joten arvostelen sen viidellä tähdellä, koska unessa ei tarvitse olla järkevää juonta. Juontahan tässä ei ollut, ei sitten päätä ei häntää, mutta teksti piti otteessaan alusta loppuun ja nosti ihokarvat pystyyn monessa kohtaa. Jos ei yritä löytää tästä liikaa tolkkua, tämä on mielestäni viiden tähden teksti.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS