Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Surutyö
QR-Code dieser Seite

Surutyö Hot

SURUTYÖ

Kello pärähti. Kake pieraisi ja käänsi kylkeä. Heteka narahteli 96-kiloisen ruhon alla. Alkoviin tunkeva aamunkajo pakotti avaamaan silmät. Kake nousi istumaan ja kaivoi nenästään räkäpalleron, jonka laittoi suuhunsa. Hän löntysti tupaan, otti hellan päältä kahvipannun ja laski vettä edellispäiväisten porojen päälle. Kiehumista odotellessaan hän käväisi tarpeillaan ja suki vedellä tukkaansa päälakikaljun yli.

Oli lauantai. Aamutoimien jälkeen Kake vetäisi ylleen isävainaan remonttihaalarin ja tunki jalkansa villasukkiin sekä montsareihin. Päähänsä hän asetteli parhaat päivänsä nähneen, harmaan villapipon. Bussi lähtisi kymmenen minuutin kuluttua. Pysäkillä seisoskeli nuoria neitosia meikattuina tiukoissa farkuissaan isot kassit olkapäällä. Naapurimökin Heta oli lähdössä jokalauantaiselle torireissulleen. Kake morjensti ja sai vastaukseksi vaisun nyökkäyksen. Heta oli erakkoluonne, aina yksin liikkeellä.

Bussissa Kake suunnitteli tulevaa päivää. Lauantait olivat aina pitkiä, oli paljon hommaa. Kierros alkaisi Taloustarvikkeesta ja päättyisi Senzaan. Tahraisen ikkunan läpi näkyivät ensimmäiset kaupat. Kake jäi pois keskusaukion pysäkillä. Hän veti keuhkot täyteen raikasta aamuilmaa. Vallitsi maaliskuun kosteansumuinen sää, mikä tietäisi ylimääräistä työtä torilla. Taloustarvikkeen myyjä availi lukkoja.

- Huomenta, Kake, sitä on taas lähdetty liikenteeseen.
- Juu-u. Onkos ilmoja pidellyt?
- Ei valittamista. Vähän turhan kylmä, mutta ei sentään ole satanut.
- Nii-i.

Kake ontui taloustavaraosastolle. Hän kävi katsastamassa suuria, vihreitä ja oranssinvärisiä siivilöitä, joita Teija parhaillaan asetteli tarjouskoriin. Teija hymyili. Hänellä oli kauniit hampaat. Kake olisi voinut katsella häntä kauan, mutta työkalupäässä häntä odottivat Jusa ja Lissu, jotka kertoivat uusimmat vitsit ja höröttivät vedet silmissä omille jutuilleen. Kakesta sellainen oli mukavaa, turista porukalla ja nauraa päälle. Ne sanoivat, että Kakella oli trendikäs haalari, olivat kuulemma nyt jälleen muotia. Eihän Kake ollut muotimiehiä, naisten ja homojen touhua, mutta tuli kuitenkin hyvä mieli, kun kehuttiin. Kake katseli porakoneita ja hiomalaitteita. Ne oli ripustettu telineeseen, joka oli toisella seinällä kuin edellispäivänä. Oli mielenkiintoista tutkia, mihin mikäkin tavara oli siirretty. Jos jotakin ei löytynyt, Kake kysyi heti, miksi tuote oli poistettu myynnistä ja minne se oli viety. Jusa ja Lissu jaksoivat aina selittää, mutta Lars-Erik ei. Se oli osastonhoitaja ja koppava mies. Sen äidinkieli oli ruotsi ja sen kyllä huomasi. Kake ajatteli, että sillä oli varmaan kotona vaikeaa, ilkeä vaimo tai jotain. Kake olisi mielellään kuunnellut, jos toinen olisi avautunut.

Kake työnsi kätensä haalarintaskuun. Sen pohjalla oli euron kolikko. Hän huomasi kassan vieressä sytyttimiä Taloustarvikkeen logolla varustettuina. Ne olivat tarjouksessa. Kake valitsi keltaisen ja ojensi euron kohteliaasti kiittävälle kassapojalle. Tuollaiset nuoret myyjät olivat Kaken mielestä kivoja. Puhelivat ystävällisesti, ja uusiin ihmisiin oli aina mukava tutustua.

Taloustarvikkeesta Kake nilkutti torille. Pressut odottivat tutussa paikassa Kala-Korhosen pakettiauton takana. Urho oli jo asetellut myytävät tiskille jäihin.

- Kas, Kake, nostetaanko?
- Nostetaan.

Miehet nostivat vettä pitävän pressukatoksen paikoilleen ja sen jälkeen vielä toisen. Urho viskoi savusilakoita pussiin ja ojensi Kakelle. Kake kiitti ja lähti tervehtimään leipämyyjiä, jotka tarvitsisivat apua kahvikatoksen penkkien siirtämisessä. Pullea Tuulikki hääräsi punaposkisena järjestellen paksuja unelmatorttuja etualalle. Hänen aputyttönään oli tänään Eeva, jolla oli voimia kuin iso-Arskalla. Penkkien asettelu kävi hänen kanssaan leikiten, toisin kuin edellispäiväisen ruipelo-Adalmiinan kanssa. Oli meinannut Kakelta rikkoutua toinenkin jalka, kun penkki oli äkkiä mäjähtänyt vasemman ukkovarpaan päälle. Tuulikki antoi vaivanpalkaksi ruislimpun ja munkkipossun kahvin kera. Kake istuutui tutulle paikalleen penkille ryystämään lämmikettä ja maiskuttamaan munkkia. Siinä oli kotoisaa istuskella ja katsella ohikulkijoita. Nuori poika ja tyttö suukottivat toisiaan ja imivät yhteistä tikkaria. Kaken ikäinen naisjoukko sirkutti iloisena grillin kulmalla. Isä ja poika istuutuivat viereiselle penkille nauttimaan kaakaota ja voipullia.

Kake ähkäisi ja nousi penkiltä. Lonkka alkoi väsyä. Ei auttanut, sillä hedelmäkojujen pitäjätkin tarvitsivat pressuja. Alkoi sataa räntää.

- Kiitos, Kake, säästettiin sulle taas noita ylikypsiä banaaneja.
- Juu. Kiitti vaan.

Kake linkutti silakkapussi, limppu ja banaanit kainalossaan torin varrella sijaitsevaan tavaratalo Ihmemaahan. Siellä olisi hyvä pitää sadetta. Miesten vaateosaston myyjät varmaan jo ihmettelivät, missä hän viipyi. He eivät muistaneet, että sateiset lauantait olivat aina pidempiä kuin muut päivät. Kake nousi rullaportaat toiseen kerrokseen. Miesten housut riippuivat väreittäin riveissä ylätasanteella. Kake selasi valikoimaa. Ei hän kyllä uusia housuja tarvinnut. Alkovin naulassa roikkuvat harmaat teryleenit oli tehty kestämään isältä pojalle. Solmiot loistivat kevään väreissä paitojen vieressä. Missä Kake sellaisia käyttäisi? Solmio oli kiristänyt hänen kaulassaan tasan kerran, kun äiti oli pakottanut laittamaan sen sukulaispojan häihin. Kauluspaita kellastui porstuan kaapissa. Kake istahti punaiseen nojatuoliin ja nosti kättään tutulle myyjättärelle.

- Moi Kake, jokos on kierros tehty?
- Kohta kohta.
- Onkos tänään saunapäivä?
- On on.

Kake lähti liikkeelle ja käveli vielä naisten alusvaateosaston, kenkähyllyjen ja lehtipisteen kautta. Lotto piti jättää. Ruokapuolelta Kake osti täysmaitoa, pullon keltaista Jaffaa, HK:n sinistä ja koiranmakkarapötkön.

Senza sijaitsi torin toisella puolella lähellä bussipysäkkiä. Se oli muotiliike, jonka omistajalla oli cockerspanieli mukana kaupassa. Kake kävi viemässä sille lauantaisin makkaraa. Tapsu oli jo vastassa ovella ja heilutti häntäänsä vimmatusti, kun Kake lähestyi. Permanentattu rouva Josefsson seisoi kassan takana valkoisessa nahkajakussaan. Sovituskopin verhot heilahtelivat. Siellä ähisi asiakas.

- Tapsu odottikin jo kovasti. Oletko, Kake, vähän myöhässä tänään?
- Nyt on se pidempi lauantai.
- Niin niin tietysti. Kiitos kuitenkin.
- Juuh. Täytyy tästä taas mennä.

Kake kiipesi bussiin. Kuljettaja arvaili, että reissu oli tullut tehtyä. Kake istahti etupenkille, jotta kuulisi paremmin radiota. Sieltä tuli kello viiden uutiset.

- On se hyvä, että saatiin se Tuppi ulkoministeriksi.
- Nii-ih.
- Tuntuu olevan kielitaitoinen ja maailmaa nähnyt mies.
- Juu-uh.

Kotiin päästyään Kake kävi vääntämässä saunan lämpiämään. Onneksi isä oli vielä ehtinyt asentaa sähkökiukaan. Kake ei olisi pystynyt puita hakkaamaan ja niitä metsästä kantamaan. Hän leikkasi makkarasta puolet, kääri sen folioon ja asetteli kiukaalle. Silakat ja banaanit hän söisi aamiaiseksi. Huomenna olisi sunnuntai. Vapaapäivä. Kake mietti kaikkia päivällä tapaamiaan ihmisiä. Ne varmaan jo odottivat maanantaita. Kake oli lukenut lehdestä, että ihmisen oli hyvä puhua asioistaan sellaiselle, joka jaksoi kuunnella. Kake jaksoi.

Kake valeli löylyä kiukaalle. Äidin kanssa oli pitänyt aina varoa, ettei heittänyt liikaa, sillä äidin hipiä oli hyvin herkkä. Hikikarpalot kihosivat Kaken selkään. Äiti oli pessyt hänen selkänsä juuriharjalla ja mäntysuovalla. Kaken iho oli pysynyt hyvässä kunnossa ja selän nahka vahvana kuin härällä. Kake ei ylettynyt itse pesemään selkäänsä. Siihen oli alkanut ilmestyä ihottumaa.

Saunan jälkeen Kake istuskeli hetken rappusilla pyyhe lanteillaan. Hän sihautti jaffapullon auki. Se oli ollut isän tehtävä. Avata pullot heille miehille mahtavien löylyjen kunniaksi.












Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 4 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.6  (4)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Surutyö 2017-07-18 14:38:41 T.Johan
Arvosana 
 
4.5
T.Johan Arvostellut: T.Johan    July 18, 2017
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Oikein tyylipuhdas ja realistinen novelli. Teksti vie eteenpäin turhia kaunistelematta ja jokainen lause kertoo enemmän päähenkilöstä ja hänen maailmastaan. Behaviorismi-novelli. Ei mennä päänsisään vaan kuvataan käyttäytymistä, joka on hiton lakoninen ja uskottava. Uskottava, sitä tämä on. Voi hyvin kuvitella peruspeten joka ei lässytä vaan käsittelee asiat päässään privaatisti.

"Vähän pidempi lauantai" Hieno repliikki.

Jännite tuli novellin nimestä. Mikä suru? Milloin suru? Näkyykö suru? Nimi taitaa olla 50% tehontuojasta. Ilman sitä voisi jäädä hölmistynyt olo. Nyt ei jäänyt, vaan sellainen ihmetys, että voiko surua käsitellä noinkin?

Toisaalta, tuo oli vain fragmentti päähenkilön elämästä. Suru, kun isä on kuollut, ei taatusti jää tuohon päivään. Ehkä se oli alkusuru? Milloin Kake repeää? Ja miten? Suuteleeko pysäkin nuoria naisia?

Kiitos tekstisäsi! Se oli kokonainen ja hiottu.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Surutyö 2017-05-07 07:49:50 Mimosa
Arvosana 
 
5.0
Mimosa Arvostellut: Mimosa    May 07, 2017
Top 500 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Kiitos arvosteluista! Olen näköjään tavoittanut juuri sen, mitä lähdin kirjoittaessani hakemaan, eli halusin kirjoittaa yksinkertaisesta peräkammarin pojasta tarinan, joka itse asiassa perustuu todelliseen esikuvaan. Nuorena kaupassa kesätöissä ollessani juttelin lähes päivittäin siniseen haalariin pukeutuneen, ontuvan keski-ikäisen miehen kanssa. Hän lähti kotoaan bussilla joka päivä kierrokselle kaupungille katsomaan ihmisiä ja kulutti yksinäistä päiväänsä torikahvilla. Tarina on kirjoitettu tahallisesti yksinkertaisesti, jotta myös tekstuaaliset tyylikeinot tukevat novellin sanomaa. Kake tekee omalla tavallaan surutyötä hoitamalla tavalliset lauantaiaskareensa ja kokemalla samalla olevansa tärkeä. Itse en pidä novelleista, joissa kaikki selitetään auki. Novellin nimen merkitys voi hyvin paljastua vasta lopussa; sehän on myös yksi kerronnan keino. Viisi tähteä eivät ole itsekehua.;) Laitoin ne siksi, että ilman tähtiä tätä selostusta ei saisi julkaistua, ja täysi rivi näyttää niin kivalta!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Surutyö 2017-05-06 11:26:42 boxo
Arvosana 
 
2.0
boxo Arvostellut: boxo    May 06, 2017
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hei,kiva yksinkertainen tarina, ehkä vähän liiankin yksinkertainen? Tässä tosiaan puuttuu se otsikon mainitsema surutyö, Kakehan puuhailee vain normaaleja arkisia juttuja
eikä ole puhettakaan mistään surusta. Lopussa vihjaillaan varovasti siihen suuntaan että äiti ja isä ovat joskus olleet pitämässä Kakesta huolta mutta eivät ole enään? Ovatko he kuolleet? vai muuttaneet Ruotsiin?? Ja miksi ihmeessä jotkut tykkää kirjoitella noista räkäpalloista? Meinasin lopettaa lukemisenkin just siihen mutta sain kuitenkin luettua loppuun..yök..

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
01
Report this review
Surutyö 2017-05-04 05:23:03 Ryövärintytär
Arvosana 
 
3.0
Ryövärintytär Arvostellut: Ryövärintytär    May 04, 2017
  -   Kaikki arvostelut

Tilannekuvaus on simppeliä, mutta mielestäni hyvin onnistunutta. Teksti oli sillä tavalla helppolukuista, ettei siinä vilissyt virheitä. Päähenkilö siirtyi paikasta toiseen jumittamatta liiaksi tilanteisiin ja havaintoihin, mutta havaintoja kuitenkin tehtiin, mikä on tarinaan sisälle pääsemisen kannalta olennaista. Mielestäni olet myös onnistunut luomaan tunnelman, joka tässä tarinassa syntyy hyvin pitkälti päähenkilön mielen kautta. Hyvä!

Mitä poistettuihin tähtiin tulee, lyhyet lauseet töksähtelevät ikävästi ja luovat sen mielikuvan, että Kake on kehitysvammainen tai jotenkin muuten yksinkertainen. Tähän viittaa myös se, ettei työpäivä vaikuta kovin tehokkaalta, ja havainnot muista ihmisistä ovat vähän lapsekkaita. Onko tällainen mielikuva luotu tarkoituksella vai vahingossa? Jos tarkoituksella, olet onnistunut hyvin! Mutta töksähtelevyys haittaa lukemista niin paljon, että otan siitä pois yhden tähden. Tämäkin on makuasia. Minua on monet kerrat moitittu siitä, että kirjoitan liian pitkiä lauseita, mutta itse olen ehdottomasti pitkien lauseiden ja soljuvan tekstin ystävä, enkä tykkää siitä, että lukurytmi särkyy koko ajan pisteisiin.

Toisen tähden otan pois siksi, ettei otsikon paljastama surutyö tule kunnolla esiin ennen loppua. Teksti on lähinnä arkisten tekemisten kuvailua. Vaikka tilannekuvaus on hyvää, pitäisi muistaa kuvailla myös tunteita joko suoraan tai rivinväleistä. Tarinan nimi viittaa siihen, että tämän oli tarkoitus olla melankolinen teksti, mutta silti se oli paikoitellen jopa koominen, enkä oikein päässyt perille siitä, oliko komiikka tahatonta vai tarkoituksellista. Kannattaa siis kiinnittää huomiota siihen, että kirjoittaessa pysyt uskollisena aiheellesi.

Mutta tässä arvostelua. Kiitos tosi paljon tästä tekstistä! Olen jo kauan odottanut, milloin tänne laitetaan lisää tarinoita. Aamukahvi ilman Kirjoittaja.fi-sivustoa on kuin vohveli ilman jäätelöä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS