Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

Review Detail

 
 
Piru sinut vieköön osat 17-20 2015-05-14 13:51:02 Alapo80
Arvosana 
 
4.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    May 14, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka illuusia!

Älä selittele aluksi niin paljoa! :D Lukija kyllä saa selville, mitä saakaan selville ilman, että kerrot Jaakon kohtalon selviämisestä. Lisäksi lukija kyllä huomaa, että tämä pätkä on pidempi. Jos toivot jotain erikoista palautetta, niin kirjoita siitä tekstin loppuun, sillä monet lukevat siksi, että tykkäävät lukea ja tykkäävät hyvistä tarinoista. Palaute, vaikka onkin tämän sivuston tarkoitus, tulee sellaisena, kun lukija haluaa sen kirjoittaa. Nyt tuosta saa sellaisen kuvan, että lukiessani minun tulee miettiä juuri tätä tai tätä. Entä jos en halua? Kun luen, haluan keskittyä lukemiseen.

Hyvin jatkuu! Synkkä miljöö ja tunnelma. Ankee, synkkää ja ahdistavaa! Hyvä!

Hieman häiritsi, että jos Matti todella oli rakastunut, hän ei edes yrittänyt päästä tapaamaan Siniä, ei edes Jaakon hirttämisen tai putkassa vierailun jälkeen.

Vältä täytesanoja.
"Hän palasi taas muistoihinsa,...".
Ajatukseni:
"Hän palasi muistoihinsa,...".
Sama asiaa tässä.
"Haavoja sitoessaan hän mietti olikohan Jaakkoon iskenyt Kalma.".
Tämä aloittaa kappaleen, eikä silloin voi ensimmäinen henkilö olla hän.

"Niin yllättäen, että kaikille tuli kiire aloittaa valmistelut, vaikka ensilumi sulikin nopeasti pois.".
Miksi tämä virke? Tuossa olisi riittänyt, että kerrot valmisteluista. Onko väliä, suliko ensilumi pois vai ei? Minun mielestäni se oli yhdentekevää.

"...oli muutamalla askeleella Jaakon luona ja väänsi veitsen hänen kädestään.".
Älä käytä häntä sanaa silloin, kun kerrot jollekin toiselle tehtävän jotain. Siinä on ristiriita. Ajatukseni:
"...oli muutamalla askeleella Jaakon luona ja väänsi veitsen tämän kädestä.".
Tuo häntä liittyy puhujaan. Annan esimerkin.
"- No se saatana kuuli, Matti katsoi miestä, joka tuli häntä kohti.".
Ja jos tähän lisää Sinun tavallasi lisää, niin lopputulos on seuraava:
"- No se saatana kuuli, Matti katsoi miestä, joka tuli häntä kohti. Mies löi häntä, mutta Matti väisti ja löi häntä takaisin.".
Eli mieti tarkasti ilmaisu, jotta ei tule sekaannuksia. Vältä muutenkin käyttämästä hän, häneen, häntä jne sanoja. Ne on helppo korvata tai hitusen lausetta muuttamalla jättää kokonaan pois.

Turhan kirjoittamisesta.
"Hän suorastaan repi Jaakon ylös varmaan tarpeettoman rajulla liikkeellä.".
"...varmaan tarpeettoman...". Sinä olet kertoja ja tiedät. Ei ole mitään varmaan. Liike voi olla raju, mutta älä lisäile tuollaisia kankeuksia sinne. Selkeää ja yksinkertaista tekstiä.

Vielä hän - sanaan liittyen otin koko kappaleen.
"Sidottuaan Jaakon ranteet hän tajusi yhtäkkiä miten paljon tärisi. Kaikki se iskeytyi hänen tajuntaansa yhtä aikaa. Jäätävä kylmyys. Se, että hän seisoi siinä ilman paitaa talvella ja saisi varmaan kuolemantaudin, eikä se välttämättä olisi paha asia, ja Jaakko tärisi vielä pahemmin, hänen huulensa olivat siniset - hänellä ei herra nähköön ollut edes palttoota, hän oli paljain jaloin vain polvihousut jalassaan ja hänen paitansa oli märkä verestä – kaikki se, sekavana ahdistavana möykkynä, yhtäaikaisina sirpaleisina ajatuksina - päällimmäisenä tunne, ettei hän voinut hengittää, hänen keuhkojaan poltti, niin kuin silloin, kun hän oli meinannut hukkua, eikä hän todellakaan tiennyt, mitä tehdä.".
Tuolla on kaksi kertaa Jaakko, ja miljoona hän - sanan eri variaatiota.
Annan vaihtoehdon.
"Sidottuaan Jaakon ranteet Matti tajusi, miten paljon tärisi. Kaikki iskeytyi tajuntaan yhtä aikaa. Jäätävä kylmyys ja se, että hän seisoi siinä ilman paitaa ja saisi varmaan kuolemantaudin. Jaakko tärisi pahemmin. Hänen huulensa olivat siniset, ei edes palttoota, paljain jaloin vain polvihousut jalassaan ja paita märkänä verestä. Matti seisoi sekavana, ahdistavana möykkynä, yhtäaikaisina sirpaleisina ajatuksina ja päällimmäisenä tunne, ettei voi hengittää. Keuhkoja poltti, niin kuin silloin, kun hän oli lähes hukkunut. Matti ei tiennyt mitä tehdä.".

"...oli kidutettu julmasti ennen kuolemaansa.".
"...oli kidutettu julmasti ennen surmaamista.".

Nuo ihmisten tavat, yrtit ja suojaloitsut, ovat mahtavia! :D

Tuo epäusko, jonka Matti kokee Jaakon tekemää surmaa kohtaan, ei tunnu todelliselta. Olet pohjustanut kaiken tuota hetkeä varten, mutta sitten luot siitä Matille epäuskottavan. Matti on ollut paikalla kaikkina aikoina. Nähnyt Jaakon oksentamassa ja naama turvoksissa sekä muuttuvan lopulta. Miksi epäusko? Ei hyvä. Liikaa dramaattista pohdintaa ja epäuskoista miettimistä.

Jännittävä loppu! Äkkiä mietittynä tulee mieleen, että Sini on ottanut oman henkensä, sillä on rakastanut Jaakkoa, mutta avoimia juttuja on, vaikkakin henkilöt alkavat loppua kesken.

Odotin jännityksellä väkivaltaa, mutta minun silmiini sitä oli melko miedosti. Olisi saanut olla enemmänkin tappelua, uhoa, verta, hikeä ja hevosia :D

Juhon tappaja oli selvä juttu, mutta mielestäni liikaa pitkitit tätä Matin epäuskolla ja jaarittelulla siitä, kuinka Jaakko on moista saattanut.

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review

Kommentit

3 kohdetta - näytetään 1 - 3
Järjestys 

May 14, 2015
Report this comment
Kiitos jälleen!

Ymmärrän pointtisi alkusanoista ja vältän niitä jatkossa. :)

Kiitos taas noista kielellisistä huomioista, niistä on erittäin paljon hyötyä!

Hyvä huomio tuosta epäuskoisuudesta! Ehkä pitää enemmän korostaa järkytystä ja tuskaa, mutta olet oikeassa ettei epäusko ole loogista edeltävien tapahtumien valossa. Leikkaisin löpinät helvettiin sen Sinin ja Jaakon dialogin jälkeen. Eli tuosta dialogista siirtyy suoraan siihen kun Jaakko tunnustaa. Mitä mieltä olet tuosta Jaakon ja Matin dialogista sellissä? Haluaisin että siinä on oikeanlaista dramatiikkaa, mutta en ole yhtään varma miten se toimii, olen muokannut tuotakin kohtausta liian monta kertaa että olen alkanut tulla sokeaksi sille.

Hevosia? :D Tarkoitatko että hirttäjäisissä olisi pitänyt olla hevonen? Ei sinänsä huono idea kyllä ollenkaan.

Ei huono arvaus. En ehkä pidä enempää jännityksessä kuitenkaan. :)

Kiitos!
In reply to an earlier comment
Alapo80
May 14, 2015
Report this comment
Moikka!

Hyvä, että on apua! :)

En tiedä kannattaako kaikkea sitä draamaa Sinin ja Jaakon dialogin jälkeen poistaa, mutta ainakin referoida hieman.

Dialogi sellissä on hyvää! Keskustellessa tuo epäusko ei ole niin liiallista. Draamaa on, ja mielestäni se toimii tuollaisenaan!

Tuo verta, hikeä ja hevosia on sellainen Jone Nikulan ekassa idolsissa heittämä juttu, kun joku koetti laulaa Taivas lyö tulta :) Se ei varsinaisesti ole rakentava palaute, vaan koetin viestiä, että siinä voisi olla enemmän sellaista "no vittu saatana" asennetta :)

Täytyy kyllä sanoa, että kirjoitat hyvin ja kuljetat juonta mainiosti. Minun sanomisia ei kannata ottaa myöskään liian vakavasti :)
In reply to an earlier comment

May 14, 2015
Report this comment
On todella paljon kyllä, olen tämän palautteen pohjalta saanut tosi paljon uusia ideoita.

Täytyy ehkä vähän työstää tuota vielä että missä määrin heitän Matin ajatuksia tuohon väliin. Toisaalta minusta siirtymä tuosta dialogista tunnustukseen tuntuu toimivan myös ihan hyvin, Matin ajatukset tulee dialogissa varmaan tarpeeksi hyvin ilmi jo muutenkin. Kiva että dialogi toimii!

Hehe, mietinkin että olikohan tuo joku viittaus johonkin. :) Itse asiassa sain tuon kautta idean jatkaa vähän tuotta hirttäjäiskohtausta niin että Matti kohtaa Sinin siellä, koitin myös tuoda kohtaukseen vähän sellaista kaaoksen makua, koska sitä siinä kyllä saisi olla enemmänkin. Ja kiitos kehuista kiva että juonen kuljetus toimii. :)

Tämmöinen pätkä syntyi inspiraation huumassa:

"Matti sai tasapainonsa hetken kuluttua takaisin. Kaikki hänen päässään oli sekavaa, ja hän huomasi olevansa puristuksissa raivon vallassa olevan väkijoukon keskellä. Jotkut olivat alkaneet viskoa kiviä ja kaikkea irtaimistoa mitä löysivät mestauslavaa kohti, he huusivat verta ja kaikki tuntuivat kiihottavan itseään aina vain suurempaan raivoon. Lapset kirkuivat, aikuiset hurrasivat ja huusivat ja hien ja viinan haju sekoittuivat toisiinsa.

Sitten yhtäkkiä Matti huomasi Sinin kasvot väkijoukossa, jossain kaukana. Välittämättä äitinsä marmatuksesta hän riuhtoi itsensä irti hänen otteestaan ja kuuntelematta hänen vihaisia huutojaan lähti raivaamaan tietään väkijoukon läpi.

Sini huomasi hänet kun hän oli jo melko lähellä ja lähti juoksemaan poispäin niin nopeasti kuin ihmismassassa kykeni. Matti kirosi ja yritti seurata häntä, huusi hänen nimeään metelin yli, mutta tyttö oli kadonnut jonnekin väkijoukon syövereihin. Matti huomasi puristuvansa ihmismassaa vasten, hän tunsi olevansa pelkkiä kyynärpäitä ja epätoivoa yrittäessään luovia tietään ihmisten välistä pois.

Väkijoukko velloi hänen ympärillään raivoisana, humalaisena massana. Hän näki joka puolella hikisiä, punaisia kasvoja, vihasta vääristyneitä ilmeitä ja etsi taas katseellaan Siniä. Sitten hän taas erotti vaaleat palmikot ja liian ison turkin, tajusi että Sini oli puristuksissa jossain väkijoukon keskivaiheilla. Hän töni ärtyneesti ihmisiä tieltään, kunnes pääsi lähemmäksi Siniä. Sini näytti siltä kuin olisi halunnut paeta häntä, mutta ei päässyt mihinkään, ihmismassa kuljetti häntä mielensä mukaan. Hän oli kalmankalpea ja silmät olivat itkusta punaiset, mutta hän ei sanonut sanaakaan. Ja vaikka olisikin sanonut, ei Matti olisi mitään kuullut.

Matti tarttui lujasti häntä kädestä ja yhdessä he alkoivat luovia tietään pois väkijoukosta. Hieman pidempänä Matti kykeni näkemään edes vähän väkijoukon päiden yli ja siten suunnistamaan helpommin. Kun he lopulta pääsivät pois tungoksesta, Sini riuhtaisi kätensä irti Matin otteesta aivan kuin kosketus olisi ahdistanut häntä. He katsoivat toisiaan pitkään ahdistuneina. Kummallakaan ei ollut mitään sanottavaa.

Sini itki katkerasti, mutta torjui kaikki Matin lohdutusyritykset. Jos Matti edes yritti koskea tyttöön, vaikka laskeakseen kätensä hänen olalleen, hän alkoi heti sähistä vihaisia kirouksia, hänen äänensä murtui ja hän alkoi vapista. Matti ei tiennyt mitä tehdä, hän tunsi olonsa avuttomaksi Sinin raivoisan tuskan edessä, hänellä ei ollut sanoja tai tekoja jotka olisivat pyyhkineet sen pois.

Lopulta Sini yksinkertaisesti lähti kotiinsa päin. Matti ei nähnyt häntä enää koskaan elävänä, vaikka yrittikin käydä hänen luonaan. "
3 kohdetta - näytetään 1 - 3
Powered by JReviews
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS