Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Fantasia JOUTSENKUNINGATAR - Prologi
QR-Code dieser Seite

JOUTSENKUNINGATAR - Prologi Hot

Runoni "Joutsenkuningattaren kehtolaulu" on kesken jääneestä tarinastani, jolla ei ole nimeä... Olen päättänyt kutsua sitä yksinkertaisesti Joutsenkuningattareksi. Tässä olisi vähän esimakua, prologi...

- - -

OSA I
Joutsenritari

PROLOGI: LILJA

Ensi näkemältä se näytti perhoselta. Suuret, värikkäät siivet ja pikkuruinen ruumis – mikä muukaan se voisi olla? Kun kettu hiipi lähemmäs, hän näki myös otuksen valtavat sinipunaiset silmät. Tokkopa tuosta minulle lounaaksi on, mutta ehkä se hyvältä maistuu, tuumi kettu. Mikä lie sittiäinen sitten onkaan – sitä lajia on tässä metsässä liikaa. Puhtaasti jalossa tarkoituksessa kettu alkoi vaania itsekseen hyräilevää olentoa. Hän kyyristyi matalan sammaleisen kiven taakse. Kuullessaan ”sittiäisen” kimittävän äänen hän oli purskahtaa nauruun.
”Elämäni on niin läpeensä mälsää”, valitti olento ja kohotti kätensä dramaattisesti kohti kielon helmimäisiä kukkia, ”että lahoan ja mätänen tähän paikkaan! Sinäkin, oi maan lapsonen, sinä pieni toukka, kuule viisaan sanaa: Pian loppuu tämän metsän rauha! Tunnen sen luissani ja ytimissäni!”
Toukka parka näytti hämmästyneeltä. Eihän se ymmärtänyt tuon taivaallista keijun puheesta, eikä sitä ollut liialla älyllä siunattu. Sillä keiju tuo eriskummallinen kuvatus oli, vieläpä hyvin itsetietoinen sellainen. Keiju räväytti pullottavat mulkosilmänsä auki. Se etsi katseellaan uusia uhreja, joille julistaa tuomiopäivän sanaa. Toukka katsoi parhaaksi vetäytyä takavasemmalle, kuten sen äidillä oli ollut tapana sanoa. Keiju kuvitteli jääneensä ypöyksin.

Kettu nieli kuuluville pyrkivän käkätyksen. Hän pyyhkäisi etutassullaan kyynelet pois silmäkulmastaan. Eipä hän ollut pitkään aikaan törmännyt näihin tuhon aikojen profeettoihin. Sikäli kuin kettu mitään politiikasta ymmärsi, hänen käsittääkseen metsää ei uhannut mikään sen vakavampi asia kuin kuivuus – ja ehkä vähän hänen pomonsa upea suunnitelma. Suunnitelma ei saisi missään nimessä vuotaa Hukkakorven ulkopuolelle: se oli salaisista salaisin.
Pian on taas yksi mielten saastuttaja vähemmän, kettu sanoi itselleen ajatuksissaan.
”Mikä tämän metsän asujaimia riivaa? Kuinka on ollakseen, etteivät he kuule vanhan ja viisaan sanaa? Kaikki lapseni, jos sellaisia olisi minulle suotu, olisivat varmasti puolellani. Nyt olen ypöyksin. Ah, kuinka yksin!”
Päätettyään monologinsa keiju vaipui kyynelehtimään villiruusun terälehtien sekaan. Sen jalat sojottivat kukasta ulos. Näky oli yksinomaan huvittava. Kettu oli utelias kuulemaan, mitä sanottavaa perikadon manaajalla vielä olisi. Tämä oli mitä suurinta viihdettä. Hukkakorpi ei tuntenut käsitettä kulttuurielämä; siellä asui karua ja villiä metsän väkeä. Mistä lie moinen keiju tähänkin kolkkaan eksynyt. Yleensä sen lajitoverit pysyttelivät mahdollisimman kaukana Hukkakorvesta. Noh, minun onneni, kettu naurahti itsekseen.
Hän kätkeytyi ruusupensaan langettamaan varjoon ja varoi päästämästä ääntäkään. Keiju oli kadonnut ruusun uumeniin. Se keinutti itseään kukassa ja kuului nyyhkivän. Ilmeisesti lisää huvia ei ollut luvassa. Oli aika käydä kiinni saaliiseen. Kettu jännitti lihaksensa, kyyristyi ja valmistautui loikkaan.
”Kuka sinä luulet olevasi?!” kuului äkkiä kimakka ääni ketun selän takaa. Kettu ulvaisi ja loikkasi monta askelta taaksepäin. Hän häpesi itseään, kun huomasi keijun päässeen yllättämään itsensä.
Äkkiä ketun huomio kiintyi ruusukkeeseen keijun mekon rintamuksessa. Ruusukkeeseen oli kuvattu kruunupäisen joutsenen profiili. Sehän on…, ketun silmät laajenivat entisestään, sorsakuningattaren tunnus! Tämähän saalis on arvokas!
Typerä keiju luuli voivansa ruusukkeen mahdilla välttää sitä uhkaavan vaaran. Totta kai kaikki kuningattaren valtakunnan ulkopuoliset kavahtaisivat hänen jalouttaan ja mainettaan! He kumartaisivat Liljan edessä – Lilja, se oli keijun nimi – ja antautuisivat muitta mutkitta. Vaan pahastipa päättyi kokemattoman keikistelijän tutkimusmatka: ketun hampaisiin. Vilaus vain, ja Lilja huomasi räpiköivänsä juoksevan ketun neulanterävien hampaiden otteessa.

”Kavahda, sinä kurja kuolevainen! Kaikki lapseni, jos sellaisia minun olisi annettu saada, tekisivät kaikkensa saattaakseen sinut päiviltä! Tuho koittaa, suuri tuho, sano minun sanoneen, ja silloin kohtaat sinäkin päiviesi pään! Kuule, sinä kapin – ”
”Tuki suus. Ei tuota hullukaan kestä kuunnella”, kettu ärähti ja oli pudottaa keijun hampaistaan, ”ja varoituksen sana: jos et oo kunnolla, voi olla, ettet selviä hengissä Mustan rouvan palatsille asti!”
Musta rouva oli Hukkakorven valtiatar. Hänen henkilöllisyydestään ei ollut tarkkaa vihiä. Hänet tunnettiin armottomana tyrannina, joka kohteli palvelijoitaan kuin mielenvikaisia. Mikä pahinta, harva Hukkakorvessa käynyt palasi ehjänä takaisin, jos nyt edes selvisi hengissä käynnistään.
Lilja katsoi parhaaksi vaieta.

Ylläpidon palaute

 
JOUTSENKUNINGATAR - Prologi 2015-03-10 08:55:39 Alapo80
Arvosana 
 
4.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    March 10, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka Lil Sparrow!

Kivasti kirjoitettua saagaa! :D

Pari häiritsevää juttua:
"Suuret, värikkäät siivet ja pikkuruinen ruumis – mikä muukaan se voisi olla?". Keneltä kysyt? Ja kuka kysyy?
"...”sittiäisen”...". Miksi lainausmerkit? Miksi ei sittiäistä muistuttava? Eli kaunokirjallisessa kuvailussa en ole useinkaan törmännyt lainausmerkkeihin. Mielestäni Sinun tulee kyetä kuvailemaan tapahtumat niin, että lukija ei joudu miettimään, minkälainen mahtaakaan olla "sittiäinen".
Kyseenalaistan myös nuo ajatusviivat. Mikä mahtaakaan olla niiden kantava ajatus?

Kirjoitat:
"Puhtaasti jalossa tarkoituksessa kettu alkoi vaania itsekseen hyräilevää olentoa. Hän kyyristyi matalan sammaleisen kiven taakse.".
Tästä pari juttua. Puhut ketusta "hän", mutta näin sadunomaisessa se ei kuitenkaan haittaa. Aloitat tuossa sivulauseella, joka mielestäni hieman häiritsee. Ja katsoin ensin, että tuo hän viittaisi itsekseen hyräilevään olentoon.
Ajatukseni:
"Kettu kyyristi matalan sammaleisen kiven taa vaanimaan itsekseen hyräilevää olentoa, puhtaasti jalosaa tarkoituksessa tietenkin.".

Kokonaisuutena tämä on lämminhenkinen ja erittäin miellyttävä tarina! Juoni vetää mukaansa tiiviisti, ja osaat luoda odottavaa jännitystä!

Hyvää työtä!

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
4.0  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
JOUTSENKUNINGATAR - Prologi 2015-03-08 19:38:44 Taruh
Arvosana 
 
4.0
Taruh Arvostellut: Taruh    March 08, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Hyvää tekstiä ja hyvää kuvailua. Alun tempo on onnistunut, tässä prologissa lukija saa kunnon ensimakua tulevasta.

Satumaisuus luo tekstiin kaunista, mutta myös pikkuisen uhkaavaa tunnelmaa. Pisti hieman silmään vain se, että ketusta käytät "hän"-muotoa, mutta keijusta "se"-muotoa (esim. "Hän kätkeytyi ruusupensaan varjoon ja varoi päästämättä ääntäkään. Keiju oli kadonnut ruusun uumeniin. Se keinutti itseään kukassa ja kuului nyyhkivän". Ehkä nämä voisi kuitenkin panna toisinpäin?

Kjähhähhää, tykkäsin ketun tylystä asenteesta. Täytyypä lukaista tarinan jatko!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
JOUTSENKUNINGATAR - Prologi 2015-03-07 22:43:59 Jästipää
Arvosana 
 
4.0
Jästipää Arvostellut: Jästipää    March 08, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Mukava, sadunomainen tarinan alku. Hyvin kirjoitettua tekstiä, lukija pääsee nopeasti juonesta kiinni ja hahmot on minusta hyvin kuvattuja. Tunnelma on onnistunut. Oikeinkirjoitus- ja kielioppivirheitä en juuri huomannut. Oikeastaan ainoa kohta, mitä jäin ihmettelemään, oli kun kettu näkee keijun merkin, missä on joutsenen profiili, minkä jälkeen kettu tunnistaa sen sorsakuningattaren merkiksi? Onko tässä joku virhe, eikö se pitäisi olla joutsenkuningattaren merkki, vai onko sorsa mainittu tässä tahallaan että kettu tavallaan siten solvaa joutsenkuningatarta tms? No, kaiken kaikkiaan kuitenkin hieno aloitus ja odotan kovasti pääseväni lukemaan jatkoa tälle... :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS