Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Fantasia JOUTSENKUNINGATAR - Luku 1: Ann
QR-Code dieser Seite

JOUTSENKUNINGATAR - Luku 1: Ann Hot

LUKU 1: ANN ( ! )*

Vilhelm istui penkillä veistelemässä puupalikkaa. Välistä hän rapsutti rehottamaan päässyttä sänkeään tai puhalsi piipustaan uusia savurenkaita katonrajaan. Yllään miehellä oli kauhtunut puuvillapaita ja kuluneet säkkikankaiset housut. Hän näytti siltä kuin olisi kulkenut vuosikaudet samoissa vaatteissa pesemättä niitä siinä välissä kovinkaan usein. Tukka oli ainoa, josta saattoi nähdä, että Vilhelm todella välitti ulkonäöstään: huolellisesti taakse kammattu, juuri sellainen kuin hienoilla aatelisherroilla.
Puunsäleitä oli ehtinyt kerääntyä olohuoneen nurkkaan aika pino. Kerran puolessa vuodessa rahdattiin puunsäleet metsänreunaan, mihin ne sitten maatuivat.
Vilhelm, tuttavallisemmin Ville, ei tosiaan rypenyt rahassa. Sen näköinen oli tuo aikoinaan soma punamullalla punaiseksi tehty talo, jossa mies asui. Ulkoseinien laudoitus oli päässyt rapistumaan pahasti. Kohti joenrantaa viettävä puutarha rehotti hoitamattomana. Rehellisesti sanoen se oli oikea viidakko.

Talon sisälläkin kaikki oli aataminaikaista ja veteli viimeisiään. Karkeista puulaudoista kasatut vuoteet natisivat, olkipatjat kaipasivat uutta täytettä, lattioita peittivät kynityt kuusenoksat ja harmaantuneet oljet. Arkihuoneissa oli hämärää, joskus harvoin kynttilävalaistus. Savuhormi oli jäänyt nuohoamatta monena vuotena. Pölykoirat viihtyivät nurkissa ja saivat rauhassa niihin pesiytyä. Koko taloutta Vilhelm yritti huoltaa yksin, mutta ikä alkoi painaa hänen harteitaan kumaraan ja verottaa hänen lihasvoimiaan. Yönsä mies nukkui huonosti, heräili tuon tuosta. Muutaman kerran viikossa Vilhelm matkasi apostolinkyydillä kylään auttamaan seppää työssään. Työstä hän palasi hyvin myöhään illalla, kun ensimmäiset tähdet syttyivät taivaalle.
Vilhelm veisteli puunkappaleensa loppuun ja heitti sen sitten nurkkaan. Hän kumartui kopauttamaan piipustaan tuhkat pois ja laski sen kiikkerälle pöydälle penkin edessä. Hän kohottautui istumaan ryhdikkäästi.
Miehen katse oli tyhjä, surullinen. Hänellä oli tummat varjot silmiensä alla. Näin ne päivät kuluivat yksin penkillä istuksiessa. Oli Vilhelmillä tytär, Ava nimeltään, kovasti äitinsä näköinen. Useimmiten Ava valmisti laihat ateriat ja yritti siivota paikkoja sen verran kuin kahdentoista vanha tyttö nyt pystyy. Ei Avasta ollut Vilhelmille lohduksi hänen iäisessä ikävässään.
Oli tullut kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun Vilhelmin rakas vaimo katosi surkeassa onnettomuudessa. Vilhelm ei ollut unohtanut sitä, eikä tulisi unohtamaan. Se päivä suisti hänet tylsään ja värittömään elämään, jonka joka päivä oli suruntäyteinen. Viimeiset sanat, jotka Vilhelm muisti sanoneensa vaimolleen, kuuluivat: ”Ole sitten varovainen.” Koko illan hän rauhoitteli parkuvaa pikku Avaa ja odotteli Annia saapuvaksi. Ann ei koskaan palannut.

Ann oli lähtenyt talontakaiseen metsään sienestämään. Niin hän ainakin oli sanonut. Kun Vilhelm kävi myöhemmin tutkimassa polun, jota pitki hän oli huomannut vaimonsa jalanjälkien rinnalla toiset, matalammat ja pienemmät. Ketun jalanjäljet. Jäljet kulkivat rinnakkain aina suurelle kivelle saakka, missä ne sekoittuivat toisiinsa, aivan kuin Ann ja kettu olisivat kävelleet ympyrää – tai tapelleet. Paikalta Vilhelm löysi myös vaimonsa hiuksia ja tämän villapaidan, joka oli aivan mutainen.
Vilhelm uskoi, että hänen vaimonsa oli kuollut. Mitään muuta vaihtoehtoa ei ollut. Sen takia hän asetti katoamisen vuosipäivänä Annin valokuvan kunniapaikalle olohuoneen pöydälle ja sytytti sen eteen kynttilän. Kun hän katseli nuorta, nauravaa Annia haalistuneessa miniatyyrimuotokuvassa, kyynelet pyrkivät hänen silmiinsä.
Vilhelm tapasi Annin ensimmäisen kerran kahdeksantoista vuotta sitten. Se oli kaunis, syksyinen päivä – sellaisena Vilhelm sen ainakin muisti. Siihen aikaan hän kulki metsiä jousensa ja nuoliviinen kanssa. Hän metsästi riistaa, kyni eläimet ja myi lihan pilkkahintaan kylän lihamestarille. Erään polun risteyksestä Vilhelm tapasi tajuttoman naisen, jolla oli kalliit vaatteet yllään. Nainen ei voinut olla täkäläisiä, sillä hän oli pukeutunut ilmaviin, kevyisiin vaatteisiin. Vilhelm kantoi naisen taloonsa ja hoivasi tätä, kunnes tämän voimat palasivat. Nainen sanoi nimekseen Ann. Vähä vähältä nuoret tutustuivat toisiinsa. Vilhelm ei koskaan saanut selville, mistä Ann oli peräisin, mutta tärkeintä oli, että Ann tunsi olevansa turvassa Vilhelmin luona. Näin hän oli aina sanonut.

Vilhelm muisti elävästi sen, miltä Ann oli näyttänyt päivänä, jona he lupautuivat toisilleen – eivät kylän kirkossa, sillä se olisi nostattanut kylällä meteliä. Naida nyt metsästä löydetty muukalainen! Ties vaikka olisi vieraan vallan vakooja. Nuoripari tyytyi elämään yhdessä solmimatta avioliittoa. Eihän kenenkään siitä tarvinnut tietää.
Annilla oli tuollaiset yönmustat silkkiset hiukset, joita ylsivät lanteille saakka. Hänen ihonsa oli kalpea kuin lumi ja silmänsä siniset kuin sulava jää kirkasta taivasta vasten. Kun Ann hymyili leveästi, hänen vasempaan suupieleensä ilmestyi hymykuoppa. Tämä pieni epäsovinnaisuus muuten niin täydellisen kauniissa kasvoissa teki Annista liki jumalattaren Vilhelmin silmissä. Puvun runsaat röyhelöt vain korostivat hänen siroja, keijukaismaisia piirteitään.

Tässä Ava oli tullut äitiinsä. Vilhelm useimmiten väisti katsomasta tytärtään, sillä tämä oli kuin ilmetty äitinsä, joskin hyvin paljon nuorempi. Avan pitkissä yönmustissa hiuksissa oli myös aavistus isän ruskeaa hiussävyä.
Jollain salaisella, kierolla tavalla Vilhelm ajatteli, että hänen vaimonsa katoaminen liittyi jotenkin Ava-parkaan. Avaan, joka oli niin läpikotaisin hyvä, ettei kärpästäkään voinut tappaa. Vilhelm yritti kuvitella, ettei hänellä ollut tytärtä, mutta se oli mahdotonta niinä hetkinä, kun Ava sulki hänet hellään halaukseen. Vilhelm kadehti tytärtään mutta samalla myös pelkäsi. Se pieni kiero ja kavala ääni hänen sisällään kuiski taas, että kaikki johtui Avasta.
Vilhelm oli taipuvainen uskomaan ääntä.



*Huutomerkki luvun nimen perässä tarkoittaa, että luvussa on vielä jotain korjattavaa... Aivan, se tais olla se, että tää sijoittuukin menneeseen

Ylläpidon palaute

 
JOUTSENKUNINGATAR - Luku 1: Ann 2015-03-10 09:32:48 Alapo80
Arvosana 
 
4.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    March 10, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka Lil Sparrow!

Hyvin kirjoitat! Miellyttävää ja sadunomaista. Kiehtova miljöö, ja jännittävällä tavalla tuot Annin mukaan pohjustukseen!

Pikkuisen turhan kirjoittamisesta.
"Hän näytti siltä kuin olisi kulkenut vuosikaudet samoissa vaatteissa pesemättä niitä siinä välissä kovinkaan usein.".
Ajatukseni:
"Hän näytti siltä, kuin olisi kulkenut vuosikaudet samoissa vaatteissa.".
Mielestäni tuo ei muuta vaadi. Lisäsin myös pilkun tuohon ennen kuin konjunktiota, sillä se erottaa päälauseen sivulauseesta.
Ja samaan liittyen.
"Vilhelm, tuttavallisemmin Ville, ei tosiaan rypenyt rahassa.".
Miksi sana tosiaan? Normaalisti, kun puhun jostain asiasta, hairahdun sivuraiteelle ja palaan takaisin alkuperäiseen asiaan. Silloin käytän sanaa "tosiaan". Kun kuitenkin ensikerran puhut varallisuudesta, niin tuota ei tarvita. Ja nyt jos väität, että vaatteiden kuvailu viittasi rahaan tai sen puutteeseen niin "Ysk...bullshit...äisy"! :D Mies voisi siinä tapauksessa olla myös rikas ja niin pihi, että säästelee pesuainetta. Ja tottahan rikaskin voi klapia vuolla.

Kun kirjoitat imperfektissä, olet päässyt tiettyyn pisteeseen, jonka jälkeen palaat ajassa takaisin, niin se täytyy kirjoittaa pluskvamperfektissä. Annan esimerkin.
"Vilhelm tapasi Annin ensimmäisen kerran kahdeksantoista vuotta sitten.".
"Vilhelm oli tavannut Annin ensimmäisen kerran kahdeksantoista vuotta aikaisemmin.".

Tämä on hitusen outo.
"Annilla oli tuollaiset yönmustat silkkiset hiukset, joita ylsivät lanteille saakka.".
Mahdoitko tarkoittaa, että tuolloin? Vai kuvailitko vain? Mielestäni liittyi lupautumiseen? Jolloin se tuolloin kuuluisi asiaan, mutta jos ei, niin sitten sana tuollaiset pois, niin virke on jälleen tolkullinen :D

Ehkä olisit hivenen voinut avata vielä tuota ääntä päässä, sillä äänet hänen päässään häiritsevät minua! :D

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 1 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.5  (1)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
JOUTSENKUNINGATAR - Luku 1: Ann 2015-03-07 22:52:20 Jästipää
Arvosana 
 
3.5
Jästipää Arvostellut: Jästipää    March 08, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Tarina jatkuu tässä, mutta aivan kuin tämä olisi kokonaan irrallinen ja eri kertomusta. Se ei tietenkään ole huono asia, ettei prologin ja tämän osan välillä ole suoraan sidettä keskenään, useat tekstit alkavat tällaisella rakenteella, mutta tässä osassa kirjoitustyyli on jollain tapaa erilainen kuin prologissa. Kun prologissa oli hyvin vahva ja selkeä sadunomaisuus, tästä se minusta puuttuu. Onko näiden kahden osan kirjoitusten ajankohdilla ollut pidempi väli? Joka tapauksessa tämä teksti on sinänsä minusta kyllä hyvin kirjoitettu, vähän kirjoituksellisia virheitä, hyvin luotu tunnelma ja henkilökuvaus, miljöö kuvataan hyvin. Tässä mielessä tekstissä kyllä kaikki toimii mukavasti. Hyvä teksti joka tapauksessa! :)

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS