Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Fantasia Ote parannellusta fantasiatarina-projektistani
QR-Code dieser Seite

Ote parannellusta fantasiatarina-projektistani Hot

Olen työstänyt tätä "lukua" (mikäli siitä jotain laajempaa kehittyy) viikon. Olen miettynit tarkkaan, mihin sijoitan yksityiskohtia ja mitä kerron milläkin lauseella. Jokaisella sanalla on jokin tarkoitus, jokainen yksityiskohta on tärkeä (tunnelman tai juonen vuoksi).

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Juhana Kruununen avasi huoneistonsa oven ja lysähti väsyneenä sängylleen. Vanhat lattia oljet haisivat kuvottavilta, muun muassa virtsalta ja hieltä. Juhana otti mustan viittansa yltään ja katsoi haaleanpunaisilla silmillään tyhjää viinikannua. Hän olisi mielellään suonut itselleen pikarillisen.

Juhana heitti lattialle matkatakkinsa, päällyshousut ja rukkaset. Hän huusi palvelijaa, joka valitsi hänelle kaapista puhtaa vaatteet: mustat villahousut, sinisen silkkitakin ja punaisen viitan. Punaisen tornin herran täytyi pukeutua ylhäisesti tavatessaan muita aatelisia.

Matka oli väsyttänyt Juhanan. Hän oli matkannut kauas Siivenmutkaan tapaamaan sen aatelisia, sotinut sadalla miehellä Piikkien barbaareja vastaan ja juhlinut Kruunussa. Nyt hänen piti tehdä vielä yksi ponnistus ja hän pääsisi nukkumaan.

Sali oli täynnä aatelisia. Siellä olivat Myllyveden paronit, kreivit ja herttuat; Kärppäniemen markiisit, varakreivit ja ruhtinaat ja tietysti Kultapeltojen omat aateliset. Juhana tunnisti kuitenkin vain muutamia. Täällä ovat näköjään Kalle Myllynen, se huorissa käyjä, ja Ruupertti Kärpäs, se miekan heiluttelija idiootti, Juhana ajatteli ilkeästi. Huh! Sentään Kaarle on jaksanut tulla pelastamaan minut tältä väenpaljoudelta, Juhana mietti nähdessään Kaarle Saarvalan.

“Valtias, istukaa olkaa hyvä. Viiniä?”, palvelija kehotti ja veti tuolin kauemmas pöydästä. Juhana istui sille, mutta pyysi mieluummin vahvaa väkiviinaa viinin sijasta.

Juhana vierelle istui Alvari Kärpäs, Ruupertin veljenpoika. Hän oli hiljainen ja ujo ja avasi harvain keskustelun, mutta tällä kertaa hän vaikutti erityisen itsevarmalta.

“Loistavat pidot, herrani. Eikö viini maistu?”, Alvari mielisteli.

“Jos jotain mies juo, niin viinaa tai kaljaa!”, Juhana ärähti ehkä liian terävästi ja pelotti Alvarin taas ujoksi punaisilla silmillään. Hän pyyhkäisi huolettomasti lyhyitä mustia hiuksiaan tiputtaen täitä ruokaansa, rasvassa keitettyyn kanaan.

Juhana kuuli mutinaa salin toisesta päästä. Sanat luihu ja korppi satuttivat hänen mieltään. Ne olivat pilkkanimiä Juhanaa kohtaan, mutta luihua ei pitänyt ihmetellä, kun otti huomioon Juhanan ilkeän luonteen ja häijyn katseen.

"Valtias, olen pahoillani, mutta voisitteko ojentaa sitä viinakannua?”, Kaarle Sarvala kysyi. Hän oli ainoa mies, josta Juhana todella piti, ja ainoa mies joka todella piti Juhanasta.

“Siinä”, Juhana murahti väsymyksen painon alla ja ojensi kannun Kaarlelle, joka täytti valtavan juomasarjansa ja kulautti kaiken hetkessä alas vaimean korahduksen saattelemana.

“Sadonkorjuu on pian päättynyt, sato oli hieman tavallista pienempi, mutta talvea ennustetaan lyhyeksi.”, Kaarle kertoi repiessään kanankoipea palasiksi.

“Talvesta tulee kiva, kunhan kukaan idiootti ei aloita sotaa. Olen itse ainakin siirtynyt hieman tuolle rauhanomaiselle puolelle. Piikkien barbaarit, ne vasta kovia paloja ovatkin! Ne seivästivät Oton kuusenlatvaan.”

“Sääli, Otto oli hyvä ritari.”

“Käytännössä palkkamiekka, hän ei suostunut vannomaan mitään valoja antaessani hänelle seirin arvon.”

“Kuitenkin, hän oli hyvä. Hänellä oli se miekka, öö, Kuu? Saatinko se pidetyksi?”

“Kyllä, otin se henkilökohtaisesti teurastaessani niitä sikoja.”, Juhana leuhki ja naapuripöydästä kuului röyhtäyksen täydentämä naurahdus. Hänelle alkoi jo juhlinta riittää. Viinaa oli juotu tarpeeksi.Juhana lysähti toisen kerran sängylleen sinä päivänä, aivot viinan turruttamina. Huone oli kuusikulmainen ja se sijaitsi matalassa tornissa. Jokatoisella sivulla oli harmaa lyijylasi-ikkuna, josta avautui näkymä joko Punaisen tornin linnanpihalle tai Kultapelloille.

“Viinaa”, Juhana sopersi, “ihan liikaa vinnaa”, hän jatkoi herätessään juhlavaatteet vieläkin yllään. Ikkunoista ei näkynyt muuta kuin tähtiä. Oliko jo yö? Hän ei tiennyt, hänen päätään särki jomottavasti. Hassu olo, mitä on tapahtunut?

Juhana otti tukea sängyn kulmista noustessaan istumaan. Pöllö huhuili jossain kaukaisessa metsässä. Hän huomasi viinikannun olevan tyhjä, mutta ruoka-astian olevan täynnä. Kaikki tuntui epäilyttävän hiljaiselta.

Juhana riisui yltään juhlavaatteet. Suuresta salista ei kantautunut ääniä, joten pitojen täytyi olla ohi. Hän puki ylleen pehmeän ja harmaan villapyjaman ja sujautti pienet turkisjalkineet jalkoihinsa. Peiliin heijastuivat hänen ilkeät, punaiset silmänsä.

Käytävä oli hiljainen. Muutama valkoinen hiiri säntäsi hänen jalkojensa ohi. Oli niin hiljaista, että hän saattoi kuulla jopa sydämensä lyövän hieman kiihtyneessä tahdissa.
Jättäessään tornihuoneistonsa ja kävellessään pitkin ilmoja halkovia tunneleita, hän oli unohtanut sulkea huoneistonsa oven. Mutta Juhana ei muistanut sitä.

Miksi soihdut eivät pala?, Juhana mietti epäillen kaikkea käytävillä näkyvää. Hän suunnisti kohti linnanvoudin tornia. Se oli kaikkein korkein torni ja täynnä kirjahyllyjä ja tyhjiä viiniruukkuja.

Kop, kop. Oven sisäpuolelta kuului nahkasaappaiden rahinaa ja maata laahustavan viitan ääni.. Linnanvouti Rasmus avasi oven täysissä pukeissa, toisin kuin Juhana.

“Selitä minulle tämä kaikki”, Juhana komensi nuorta voutia.

“Mikä kaikki? Pidot päättyivät tunti sitten.”, Rasmus vastasi totuudenmukaisesti.

“Kaikki soihdut ovat sammuneet!”, Juhana ärähti ja hämmennys levisi Rasmuksen pienille kasvoille. “Eikä ikkunoissa pala valoja”

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
1.8  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Ote parannellusta fantasiatarina-projektistani 2017-11-04 22:27:06 boxo
Arvosana 
 
1.0
boxo Arvostellut: boxo    November 05, 2017
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Turhan leuhkasti sanottu että olet joka sanan miettinyt, siis tässähän on jonkinverran sellaisia yksinkertaisia kirjoitusvirheitä joita ei olisi voinut tulla jos olisit joka sanan miettinyt...Esim, heti alussa -lattia oljet - luulisi olevan yhdyssana ?
- " Juhana vierelle istui.."---JuhanAN vierelle istui...
- " Saatinko se pidetyksi?..---" SaatIInko se pidetyksi...
- " Kyllä oti se henkilökohtaisesti..-- Kyllä otiN sen henkilökohtaisesti...
- " ihan liikaa vinnaa......ihan liikaa viInaa...
Kun Juhana herää krapulassa siellä jossain tornissa, niin siihen olet laittanut täysin asiaankuulumattoman ilmoituksen että "pöllö huhuilee jossain kaukaisessa metsässä ??????
Sitten turhista turhin maininta koko tarinassa menee näin : " Jättäessään tornihuoneistonsa ( aiemmin se oli vain huone) ja kävellessään pitkin ilmoja halkovia tunneleita ( ?? ) hän oli unohtanut sulkea huoneistonsa oven. Mutta Juhana ei muistanut sitä"
Siis et kyllä ole kovinkaan selvinpäin tätä juttua miettinyt ja joka sanalle tarkoitusta ajatellut...

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
02
Report this review
Ote parannellusta fantasiatarina-projektistani 2017-10-15 16:07:27 Dhanne
Arvosana 
 
2.5
Dhanne Arvostellut: Dhanne    October 15, 2017
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

"Piikkien barbaarit, ne vasta kovia paloja ovatkin! Ne seivästivät Oton kuusenlatvaan."

Miten seivästetään ritari kuusen latvaan? Ensinnäkin kuusen oksastoista johtuen seivästäjän on joutunut kiivetä ja kantaa ruumis tai listittävä ritari oksa oksalta niin ylös kuin mahdollista. Aivan huipulle ei olisi kyetty kiivetä, sillä yhdenkään kuusen huippu ei kestä kiipeämistä. (Tiedän, koska on tullut kiivettyä niin monessa kuusessa lapsena.) Kun ruumis tai listittävä ritari, toivottavasti ei kovin pyristelevä eikä levyhaarniskaan puettu, olisi saavuttanut maksimikorkeuden, latva olisi pitänyt katkaista, joko sahalla, kirveellä tai terävällä aseella. Tämän jälkeen katkoskohta olisi pitänyt terottaa niin teräväksi seipääksi, että sillä olisi voinut teurastaa ritarin. Kaiken kaikkiaan seivästäjälle paskaduuni.

Mitähän tästä kappaleesta sanoisi? Kerrot alkuun, että jokaisella sanalla on jokin tarkoitus, mutta lukijana olen selvästi eri mieltä. Tämä ei ole kovin informatiivinen tai tapahtumarikas osuus. Niin paljon enemmän, niin paljon elävämmin ja mielenkiintoisemmin tapahtumia olisi voinut kertoa esimerkiksi henkilökemioista tai enteilevästi tulevista tapahtumista. Yksikään henkilö ei jäänyt mieleen positiivisessa tai edes negatiivisessa mielessä, eikä heillä tuntunut olevan mitään tärkeää sanottavaa. Jos tarkastelen mitä kappale kertoo, tiivistelmä yhteen lauseeseen kertoo paljon puhuvasti, että sisältöä on vähän: Juhana Kruununen pukeutuu aatelisjuhlaan, jossa hän juo itsensä känniin ja muistelee Ottoa ja tämän Kuu-miekkaa, ja herätessään kankkusessa hän ihmettelee missä kaikki ovat.

Mitä neuvoksi? Tarkastele aina onko kappale tai dialogi tarpeellinen tarinan osalta. Onko tarpeellista tietää, että Juhana ei juo viiniä vaan viinaa tai kaljaa. Jos ei, tiivistä pois tarinasta, keksi syy miksi asia pitäisi jotakin kiinnostaa tai keksi uutta tilalle. Onko tarpeellista tietää Kalle Myllysestä tai Ruupertti Kärpäksestä? Jos ei, tiivistä pois. Mitä juhlaosuudessa todella tapahtui sellaista, millä on merkitystä?

Rasvassa keitetyn kanan repiminen hampailla on tarinoissasi toistuva teema, josta voi lukea myös aikaisemmasta tekstistäsi (viimeinen lause).
https://www.youtube.com/watch?v=ac4I2DXxaG4&ab_channel=BenDover

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Ote parannellusta fantasiatarina-projektistani 2017-09-29 19:00:04 Pohjavesikala
Arvosana 
 
N/A
Pohjavesikala Arvostellut: Pohjavesikala    September 29, 2017
Top 100 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Tämä pätkä oli vaikeammin hahmotettavissa näin erillisenä katkelmana, kuin esimerkiksi edelliset. En tiedä, onko tälläinen maininta yhtään hyödyllinen. Haluaisin lukea kyllä tämän tarinan mieluummin kokonaisena. Yritän kuitenkin jotain sanoa, mutta pointtini voivat olla täysin turhia lopullisen tekstin kannalta.

En saanut oikein minkäänlaista käsitystä ketä henkilöt olivat, mitä he olivat tuolla tekemässä ja missä he tosiaan olivat (Kruunu-nimisessä kaupungissa Siivenmutka-nimisellä alueella?). Varsinkin päähenkilön tehtävä ja asema jäivät leijumaan. Toisena ihmettelin, että kuka tuo Kaarle oikein oli. Jos tämän pätkä oli hänen ensiesittelynsä, olisi mielestäni ollut hyvä heti hänen nimensä jälkeen kertoa kuka hän oli ja miten hän päähenkilöön liittyy. Vaikkapa aseman lisäksi joku maailman taustaa raottava kommervenkki, joka oli takonut kahdesta hemmosta kokoikäiset ystävykset.

Arvelinkin, että ajatuksien kohdalta sivusto oli syönyt osan muotoilusta. Itsestäni hahmon pääkopan suora tonkiminen tällä tavalla tuntuu vähän oudolta, mutta se on kyllä paljon käytetty ja toimiva keino avara toistuvasti hahmon ajatuksia ilman jatkuvaa ", X ajatteli" rakennetta.

Kuvailua oli vähän, joten sain sellaisen kuvan, että tuo syöminki oli joku suhteellisen turha tilaisuus, jossa päähenkilö kävi vain kääntymässä vetämässä lärvit.

Pidin nimistä. Kiinnostaa, että olitko tarkoituksella valkannut oikein kunnolla suomalaiseen suuhun vääntyneitä tai valmiiksi sopivia lainanimiä. Niissä on omanlainen viehätyksensä.

Tuo valtakunta vaikuttaa todella suurelta, kun on noin monen eri merkin herrojakin, joten sata miestä tuntui sangen vähältä päähenkilölle, joka ilmeisesti oli korkeassa asemassa heidän joukossaan (vai ymmärsinkö senkin väärin?).

Soihdut tuppaavat sammumaan, joten päähenkilön ihmetystä siitä, että ne ovat sammuneet, olisi voinut tehostaa mainitsemalla, että kiertävän vartion tai muun sellaisen olisi pitänyt vaihtaa niitä uusiin, ennen kuin kaikki olivat ehtineet sammua. Kai tässä oli tarkoitus kuvata, että tulet koko linnassa ja ikkunoista näkyvästä kaupungissa sammuivat jostain tietämättömästä syystä yhtä aikaa?

"Kop, kop." tuntui tekstin tyyliin sopimattomalta. Yksinkertainen lause siitä kuka koputtaa ja mitä olisi varmaan toiminut paremmin.

Taas käytän oikeuteni olla antamasta tähtiä.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
Ote parannellusta fantasiatarina-projektistani 2017-09-29 05:01:28 AndreBushe
Arvosana 
 
N/A
AndreBushe Arvostellut: AndreBushe    September 29, 2017
Top 50 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Olen pahoillani mutta kirjoittaja.fi ei näköjään säilyttönyt kursivointia, jolla ilmaisin Juhanan omia tunteita. Siksi välillä voi pompata esiin virkkeitä yksikön ensimmäisessä persoonassa. Docsissa ne näkyivät erikseen kursivoituina. Jos olisin tajunnut niin olisi laittanut varmaankin '-merkin väleihin.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS