Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Romantiikka 77 Kynttilää
QR-Code dieser Seite

77 Kynttilää Hot

Mustan Ritarin miekka heijastaa pedon, joka oli hiipinyt selän taakse. Oli ihmeellistä, miten miljoonien vuosien ajan sen väijytystaidot olivat kehittyneet niin äärimmilleen. Miehellä kävi hetken mielessä, että hän oli se peto, Suuri Paha. Hitaasti Musta Ritari kiersi päätään taakse ja hänen edessä kohosi vuoren kokoinen kaunis olento.
Suuri sininen lohikäärme avasi kitansa. Sen aikomus oli kuitenkin nielaista hänet kokonaisena. Ajatus rauhasta olennon kanssa katosi Mustan Ritarin mielestä, kun hän asetti jalat tukevasti maahan ja otti uhmakkaan asennon. Jalat eivät epäröineet hetkeäkään. Hän potkaisi itsensä vauhtiin, miekan välähtäen auringossa ja jäänkylmä silmissään.


Touko lopetti keskiaikaisen pelinsä. Playstation väsytti silmiä liiallisesta pelaamisesta. Hänellä oli mielessään äijäjooga, josta hän oli jo myöhässä. Hän tapasi myöhästellä joogasta uppoutuessaan peliin. Kuitenkin Touko osasi uppoutua myös joogaan.
Keittiöstä kuului kolinaa, jossa Helga kilisytteli lautasia ja lusikoita. Helga asetti jotain pöydälle, istui ja huokasi. Jooga rentouttaisi kehoa ja pelaaminen mieltä, Touko ajatteli. Kuitenkin tässä iässä oli itsestään pidettävä huolta, koska milloinkaan ei tiedä milloin tipahtaa. Hän vilkaisi sivusilmällä keittiöön, ennen kuin laittoi villatakkinsa päälle. Jospa jonain päivänä Helgakin ymmärtäisi tämän eikä söisi kakkua yksinään keittiössä.
Ulkona oli viileää, kuten syksyllä kuuluukin. Joogan jälkeen voisi käydä hakemassa yllätyksen, Touko ajatteli. Hän ei ollut piristänyt Helgaa vuosiin. Ehkä nyt olisi aika.


Helga istui kakku edessään. Hänellä ei ollut lapsia. Hänellä ei ollut sukulaisia. Kakku oli itse tehty. Olimme pakottautuneet tähän maailmaan. Miten voi olla viisikymmentäneljä vuotta yhdessä ja kaikki oli ohi? Ei seksiä eikä lapsia. Ei mitään. Tätä ajateltuaan hän otti kakkulapion, ajatteli nirhaavansa haavan käteensä ihan muuten vaan. Tylsyys ja elämän turhuus ei jättänyt ajatuksia.


Ovi pamahtaa kiinni. Helga säpsähtää ajatuksistaan. Hän tietää kuka ovella seisoo, mutta ei käännä päätään. Touko roikottaa kukkapuskaa ja pitelee lahjapakettia kämmenellä. Siinä on heidän molempien lempivärit, musta paketti ja kultainen nauha.

”Toin sinulle kukkia”, Touko sanoo. ”Ja lahjan.”

”Min vituttaa tuo sin joogahippeily”, Helga sanoo.

”Voisithan sinäkin yrittää etkä vain istua ja vanhentua.”

Helgan silmät ovat iskettyinä kakkuun. Kynttilät lepattavat edelleen. Aivan kuin päästäen jäähyväisten savumerkkejä.

”Lehdessäkin oli, kuinka nuoret värjäävät hiuksiaan harmaiksi”, Touko sanoo. ”Ei tämä niin kauheaa ole, jos pitää itsestään huolta.”

”Niin varmaan”, Helga sanoo. ”Ikään kuin ikääntyminen olisi uusi trendi, mikä menee ohi. Kaikki haluaisivat värjätä hiukset harmaiksi ja paskoo housuihinsa.”

”Et viitsisi kiroilla.”

”Se on loitsuamist. Se on väkevää voimaa, auttaa ihmisiä ymmärtämään. Sinua ymmärtämään, että olen tosissani. Ja että min vituttaa.”

Helga kääntää katseensa Toukoon, elää hetkessä kaikki ne vuodet, jotka heillä on ollut. Mikään ei voisi pysäyttää häntä nyt.

”Haluan eron. Nyt.”

”Mitä? Miksi?”

”Muistaakseni sinut. Aamusuukot ja riidat illalla vuoteessa. Meil ei ole koskaan niitä. Vain tasaist jylinää. Ei ukkost, ei auringonpaistet. Täytyy ol voimaa. Voimaa rakastaa. Voimaa ymmärt ja lähtee.”

Helga laskee kakkulapion pöydälle.

”Sin oot ihan hyvä mies. Mut pirun tylsä.”

Hän hymyilee itselleen, vetää keuhkot täyteen ilmaa ja puhaltaa seitsemänkymmentäseitsemän kynttilää.

Ylläpidon palaute

 
77 Kynttilää 2015-04-10 10:03:58 Alapo80
Arvosana 
 
3.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    April 10, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka Repi!

Onpa hyvä aihe! :D Tai ainakin erikoinen! Kivasti rakennettu ja selkeä! Kovin oli vain lyhyt, jotta hahmoihin ja erityisesti Toukon asemaan olisi kunnolla kyennyt samaistumaan.

Muista aikamuodot.
"Mustan Ritarin miekka heijastaa pedon, joka oli hiipinyt selän taakse.".
Tämä alkaa preesensissä (heijastaa) ja seuraava lause on pluskvamperfektissä (oli hiipinyt).
Eli ensimmäisen olisi pitänyt olla imperfektissä heijasti. Tarkkana näiden kanssa.

Kankeus.
"Touko lopetti keskiaikaisen pelinsä.".
Tässä on jotain todella omituista. Ja lisäksi, suurena keskiaikafanina ja fantasiaharrastajana, nillitän seuraavaa: lohikäärme ei ole keskiaikaa vaan fantasiaa :D
Ajatukseni:
"Touko lopetti fantasiapelin pelaamisen ja sammutti konsolin.".

Dialogi oli selkeää, miellyttävää ja uskottavaa!

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.3  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
77 Kynttilää 2015-04-07 17:34:19 Jästipää
Arvosana 
 
3.0
Jästipää Arvostellut: Jästipää    April 07, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Mukavan piristävä tarina. Juoni on dramaattinen ja siinä on hyvä käänne keksitty loppuun. Varsin epätavallisia hahmoja iät huomioiden, mutta se tekeekin tästä juuri hyvän. Jonkin verran tarinassa on kuitenkin hiomistakin. Kuten Taruh jo omassa palautetteessaan viittaa, Helga ei dialogissa täysin pysy murteessaan kiinni, mikä rikkoo harmoniaa. Dialogi muuten on kyllä hyvin kirjoitettua. Toinen ongelma on mielestäni se, että aikamuodot vaihtuu kesken kaiken. Aluksi kirjoitetaan imperfektissä, mutta sitten kun tullaan Helgan luokse aikamuoto muuttuu preesenssiin. Kannattaa pysyä yhdessä aikamuodossa koko tekstin ajan. Mutta miksi annoin vain kolme tähteä johtuu siitä, että minun on hieman vaikea löytää tästä tarinasta sanomaa. Miksi tämä tarina on kirjoitettu? Tapahtuman, hahmot, juonen käsittely ja tarinan kuljettelu toimii hyvin, mutta ydin puuttuu tai en vain sitten ymmärtänyt, mikä ei sinänsä ole tavatonta sekään... :) Mutta mukava tarina kaikesta huolimatta.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
77 Kynttilää 2015-04-07 07:18:45 Taruh
Arvosana 
 
3.5
Taruh Arvostellut: Taruh    April 07, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Pidin tästä novellista. Tunnelmointi on hyvää ja dialogi tarinan ratkaisevassa asemassa. Tarinakaan ei ollut kovinkaan perinteinen, josta tulee ehdottomasti plussaa. 77 Kynttilää on novelli, josta löytyy moniakin mielenkiintoisia piirteitä.

Aluksi Touko. Annat vinkkejä siitä, minkä ikäinen hahmo voisi olla. Jos kumppanina on Helga, niin oletettavasti Touko on vähän vanhempi herra. Minusta oli siksi vaan jännä ratkaisu, että Touko pelaa videopelejä ja käy joogassa (stereotyyppisesti nuorempien ihmisten hommaa). Mutta mikäs siinä, ilmeisesti haluat antaa Toukosta nuorekkaan vaikutelman/ kuvan, että tämä haluaisi olla nuorempi.

Helgan hahmossa yllätyin loppuratkaisusta. Erikoista, että lähes kahdeksankymppinen ihminen haluaa eroa - mutta eihän sekään mitään mahdotonta ole.
Mietin vähän vaan Helgan repliikkien aksenttia. Naisen avausrepliikki on: "Min vituttaa toi sin joogahippelyi" mutta myöhemmin "sin"-muoto muuttuu "sinuksi" ("...sinua ymmärtämään", "muistaakseni sinut"). Jokin siinä töksähtää. Helgan puhetapaa voisi siis vielä vähän hioa.

Kerronta on selväpiirteistä ja ytimekästä. Tykkäsin ensimmäisestä kappaleesta, se oli jännä ratkaisu. Kuvailet hienosti Mustan Ritarin matsia lohikäärmeen kanssa. Olisin kaivannut pikkuisen lisää tunnelmointia sekä hyvien hahmojen avaamista, mutta menee se tarina näinkin.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
10
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS