Käyttäjätunnus:

Salasana:

Liity! Apua

PDF Tulosta Sähköposti
Novellit Muut Juhannus
QR-Code dieser Seite

Juhannus Hot

Elina seisoo tiskialtaan edessä ja pesee uusia perunoita. Vanhanaikaisesti käsin, hän ei ole tottunut käyttämään juuresharjaa, vaikka kotipalvelun ihmiset hänelle siitä muistuttavatkin. Hän haluaa tuntea veden valuvan ja sormenpäidensä pyörittävän mullan ja hiekan pois perunan pinnalta. Siinä hetkessä on jotain hyvin meditatiivista. Antaa veden valua ja sormien hangata perunanpintaa. Katse samentuu ja valkoinen keittiönkaakeli sumenee usvaiseksi hämäräksi. Mieleen nousee juhannus vuosikymmenten takaa. Elina on taas Ylämaunulan kartanon keittiössä, keskittyneenä huuhtomaan uusia perunoita. Palvelijanovi käy ja vahvat kädet kietoutuvat omistavasti Elinan vyötärölle. Kaarlon karhea parransänki hiertää niskaa ja poskea, hän suutelee ja puree Elinan auringon päivettämää niskaa. Tuhat salamaa käy Elinan vatsasta päähän.

- Tule, mennään vintille, äiti on päiväunilla, Kaarlon ääni on käheä ja vaativa.

Elina vilkuilee vanhan emännän kamarin ovelle. Talkooväki on tulossa kohta puoliselle, perunat pitää saada pestyksi. Elina empii vielä, mutta Kaarlo siirtää perunakattilan puuhellan reunalle ja vetää hänet kädestä vintille. Vintin lattia on kova ja pölyinen, mutta Elina ei välitä siitä. Hän antaa Kaarlon viedä hänet mennessään ja puree huultaan, ettei vanha emäntä heräisi ja tulisi tarkistamaan, mitä ääniä vintiltä kuuluu. Puhtaat, valkeat pitsireunaiset lakanat roikkuvat vintin pyykkinaruilla, Kaarlo murahtelee matalasti. Kumpikaan ei kuule syömään tulevan talkooväen rupattelua kuistilta.

Toinen juhannus vuosien takaa. Elina lymyilee vasikkahaan takana koivikossa ja siristelee kartanolle. Jalat tutisevat tahdottomasti. Elina silittelee mekaanisin liikkein pyöristyvää vatsaansa, rauhoittelee vatsassa kasvavaa vauvaa ja samalla itseään. Portaikon molemmin puolin on Eerikin pystyttämät juhannuskoivut, jotka heiluvat kevyesti kahisten leppeässä kesätuulessa. Niitä Kaarlo ei ole sentään kaatanut ryskiessään ulos. Pihakiveyksellä on tuhansina pirstaleita isoäidin kristallimaljakko ja Eerikin tuomat villiruusut. Kaarlon vaanivalta katseelta ei mikään jää huomaamatta. Ylämaunulan pihassa kasvaa vain puistoruusuja ja syreenejä, valkoiset villiruusut ovat jostain ihan muualta. Elina arvelee uskaltaisiko jo mennä takaisin sisälle vai menikö Kaarlo tosiaan naapuriin jatkamaan juomistaan.

Elina hätkähtää takaisin nykyhetkeen. Hän vilkaisee kerrostalon pienen keittiön pöytää ja kurtistelee kulmiaan. Pöytä on katettu kahdelle ja siinä on jo sillipurkki, salaattia, keitettyjä kananmunia ja savustettua lohta. Elina puree huultaan epävarmana. Kuka on tulossa syömään? Kaarloko? Ei, Kaarlohan on kuollut jo aikoja sitten. Ehkä joku lapsista? Ei, eivät hekään. Lapsilla on jo omat perheensä, menonsa, juhannuksensa. Elina on ollut yksin monta juhannusta kerrostalon juhannushiljaisuudessa. Kiertänyt ikkunasta sohvalle, välillä lasitetulle parvekkeelle. Kaupunki on niin hiljainen juhannuksena. Kotipalvelu ei käy juhannuspäivänä.

Ovikello soi vaimeasti, Elina hätkähtää.

Elina avaa varovaisesti oven ja huokaisee helpotuksesta. Eino! Hänhän se on tulossa juhannuspäivälliselle, Elina itse kutsui hänet. Eino hymyilee ja katsoo Elinaa kysyvästi silmiin.

- Muistitkos sinä, että minä olen tulossa syömään? Eino kysyy hieman arkaillen.
- Tottakai, tule sisään! Elina touhuaa henkaria takille ja miehen ojentamia kukkia maljakkoon.

Ne ovat villejä lupiineja heidän päivälenkkipolkunsa varrelta. Nyt Elinalle kaikki on taas selvää. Välillä hän häviää vanhoihin muistoihinsa ja kestää hetken ymmärtää kuka ja missä on. Mutta nyt Einon kädet ovat hänen ympärillään ja huulet poskellaan.

- Rakas, Elina, minä olen ollut malttamaton kuin pojankoltiainen, kun olen odottanut, että saan lähteä luoksesi, Eino kuiskaa hänen korvaansa.

Elinan posket karahtavat punaisiksi. Nyt hän muistaa. Eino lupasi käydä lääkärissä, hakemassa niitä sinisiä pillereitä, ettei juhannus menisi pelkäksi kädestä pitelemiseksi.

Elina ja Eino istuutuvat ruokapöytää, syövät ja juttelevat. Kumpikin on jotenkin levoton ja keskustelunalut tyrehtyvät alkuunsa. He vetäytyvät olohuoneen sohvalle katsomaan mustavalkoista elokuvaa ja Eino hivuttautuu koko ajan lähemmäksi Elinan kylkeä. Elinan suuta hieman kuivaa ja hän melkein kuulee oman sydämensä jyskeen kesämekkonsa lävitse.
Eino vetää päiväpeiton pois sängyn päältä ja nappaa Elinan viereensä sängylle. He katsovat toisiaan silmiin ja kumpaakin hengästyttää. He ovat tunteneet toisensa jo kauan, mutta ennen Einon vaimon kuolemaa he eivät ole koskaan olleet näin kahden ja lähekkäin. Elina sulkee silmänsä ja tuntee Einon huulet omillaan. Hetken haparoituaan suudelmat syvenevät ja Elina tuntee tutun lämmön vatsanpohjassaan. Hän on elossa taas, jotenkin.

Eino hyväilee karhealla kädellään Elinan poskea ja hänen hengityksensä rauhoittuu pikkuhiljaa.

- Juhannus ja taas sain rakastua, Eino kuiskailee Elinan korvaan. Elinaa hymyilyttää.

Hän muistaa Einon kertoneen, että hän tapasi vaimonsa juhannustansseissa ja niiden tanssien jälkeen hän oli rakastunut ja mies, ei enää poikanen.

- Juhannuksessa taitaa olla erityistä taikaa sinulle, Elina naurahtaa.

Eino hymyilee ja hänen silmäryppynsä syvenevät entisestään.

Ylläpidon palaute

 
Juhannus 2015-07-16 12:29:40 Alapo80
Arvosana 
 
4.0
Alapo80 Arvostellut: Alapo80    July 16, 2015
#1 Arvostelija  -   Kaikki arvostelut

Moikka Ilona Lähdekivi!

Kaunis tarina vanhuksesta! Lämminhenkinen ja miellyttävä!

Aloitus on tosi tärkeä...ainakin minä tutkin sitä suurennuslasilla :D
"Elina seisoo tiskialtaan edessä ja pesee uusia perunoita. Vanhanaikaisesti käsin, hän ei ole tottunut käyttämään juuresharjaa, vaikka kotipalvelun ihmiset hänelle siitä muistuttavatkin.".
On itsestään selvää, että tiskialtaan edessä seistään, tai jos ei seistä, niin se on kirjoittamisen arcvoista :D Älä myöskään peruskerronnassa jätä konjunktioita pois, sillä peruskerronnassa ei ole tarkoitus tavoitella runollisuutta. Ajatukseni:
"Elina pesee uusia perunoita tiskialtaassa. Vanhanaikaisesti käsin, sillä hän ei ole tottunut käyttämään juuresharjaa, vaikka kotipalvelun ihmiset siitä muistuttavatkin.".
On myös selvää, että juuri hänelle kotipalvelu muistuttaa :D

Tuot hyvin esiin hienoisen dementian ja vanhuuden höperyyden! Nykyhetken tiskauksesta vaihdat sujuvasti muistelmiin.

Se jäi harmittamaan, että et raottanut nuoruutta kuin hitusen, sillä todella hyvin loit konfliktin raskaudesta, mutta jätit sen kesken. Toisaalta taas tuo konfliktin kuvaaminen oli todella taitavaa. Kerroit vähän, mutta tarpeeksi. Lukija sai itse muodostaa mielikuvat ja miljöön. Hieman enemmän olisit voinut käyttää menneiden muisteluun. Mitä esimerkiksi tapahtui syntymättömälle vauvalle mahassa?

Hyvää työtä!

Kiitos!

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 

Arvostelut

Käyttäjien arvostelu: 2 käyttäjä(ä)

Arvosana 
 
3.8  (2)
Arvostele
Arvosana
Kommentit
    Syötä turvakoodi.
 
 
Juhannus 2015-07-17 14:55:02 takethiswaltz
Arvosana 
 
4.0
takethiswaltz Arvostellut: takethiswaltz    July 17, 2015
  -   Kaikki arvostelut

Kiitos, tämä oli todlla hyvin kirjoitettu ja hienovarainen teksti. Puoli tähteä lähti siitä, että pidit asian niin lyhyenä. Tästä olisi minusta saanut vielä monitahoisemman ja tunteisiin vetoavamman tarinan laajentamalla henkilöhahmoja ja heidän keskinäisiä suhteitaan. Esimerkiksi Kaarlon ja Elinan suhde vaikuttaa monipuoliselta kokemukselta, johon nyt vain viitataan. Toinen puoli tähteä lähti muutamasta liian modernista ilmaisusta tai sanasta, tähän sopi hyvin pääosassa ollut vanhahtava kieli.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
Juhannus 2015-06-30 11:00:46 peka
Arvosana 
 
3.5
peka Arvostellut: peka    June 30, 2015
Top 10 Arvostelijat  -   Kaikki arvostelut

Moi. Minusta tässä on hyvä tarinankaari. Ei mitään ylidramaamailua tai turhaa tekstiä. Yksityiskohtia paljastuu hienovaraisesti mutta niin että lukija tajuaa ne. Teksti etenee loogisesti ja ainakin minua miellyttävästi. Tälle sivustolle kirjoitetuissa tarinoissa harvoin kehun tarinan loppua, mutta nyt kehun. Tämä loppu minusta, positiivisessa mielessä, luiskahtaa ikäänkuin eri suuntaan kuin mihin se minusta vaikutti olevan menossa. Herkullinen loppu. :)

Alku taas ei saa minulta ihan täysiä pisteitä. Perunanpesu sinänsä on minusta hyvä aloitus ja siitä saa aikasillan menneisyyteen, mutta tapa jolla se on nyt kirjoitettu ei oikein lämmitä minua. En esimerkiksi olisi halunnut lukea tätä lausetta: "Siinä hetkessä on jotain hyvin meditatiivista." Minun päässäni meditiivinen ei kuulu Elinan sanavarastoon. Ja olisin jättänyt myös tuon juuriharjastelun pois ja tuonut iän esiin muuta kautta kuin kotipalveluun viittaamalla.

Jotta hampurilaispalaute olisi täydellinen niin kirjoitan vasta tässä lopussa, että pidin myös tarinasi henkilöhahmoista ja miten heidät oli kuvailtu. varsinkin Elinan ja Kaarlon pystyin helposti kuvittelemaan mielessäni. Kiitos.

Oliko tämä arvostelu hyödyllinen? 
00
Report this review
 
Powered by JReviews
 
KIRJOITA   ARVOSTELE    JULKAIS